Няколко хиляди демонстранти се събраха в центъра на германската столица, за да изразят солидарност срещу антисемитизма и крайнодясното насилие след терористичното нападение с двама загинали миналата седмица в Хале, предаде ДПА.
 

БГНЕС



Под лозунга "Няма да се огънем: Смърт на антисемитизма и расизма", демонстрантите се събраха на площад "Бебел" пред Хумболтовия университет в сърцето на Берлин.
Организаторите от инициативата "Унтайлбар" ("Неразделни"), които отправиха призив за демонстрацията заедно с други групи, казаха, че за участие са се регистрирали 10 000 души.
Говорител на групата каза, че протестното шествие от Бебелплац започва в ранния следобед.

Нападателят от Хале публикувал антисемитски манифест (ВИДЕО)

Двама души бяха убити миналата сряда, когато мъж се опита да извърши масово убийство в синагога в източногерманския град Хале. В еврейския храм се бяха събрали около 50 богомолци за празника Йом Кипур.
 

БГНЕС



Нападателят призна, че е извършил престъплението с крайнодесни и антисемитски мотиви.

Нападателят на синагогата в Хале призна вината си, действал по антисемитски мотиви


Подобна демонстрация имаше днес и в Хале. Шествието през центъра на града беше организирано заедно със собствениците на турската закусвалня, където беше убит 20-годишен младеж.
След шествието ще има и митинг, на който хората ще могат да говорят за нападенията, а в памет на двете жертви - мъжът и 40-годишна жена, ще звучи музика. Няколко хиляди души демонстрираха в събота и в други градове в цяла Германия срещу десния екстремизъм.
 

БГНЕС



В западния град Марбург около 3000 души се събраха на шествие, а в северния Хамбург имаше 1200 демонстранти.
БТА