/ netinfo
„Гугъл“ съобщи, че ще започне да предоставя на медийни организации програма с изкуствен интелект, която да помага за премахването на коментари на тролове от техни сайтове.

Програмата ще има за цел да помага на редактори, опитващи се да овладеят разпалени дискусии на своите сайтове, като филтрира всички обидни коментари. По този начин от „Гугъл“ се надяват, че ще стимулират интелигентната онлайн комуникация.

Интернет троловете атакуват социалните мрежи

„Седемдесет и два процента от потребителите на интернет в САЩ са ставали свидетели на онлайн насилие и почти половината са го изпитвали лично“, заяви Джаред Коен, президент на дъщерната технологична компания „Jigsaw“.

Самата програма представлява набор от методи за улесняване на комуникацията между системи и устройства, който използва машинно самообучение (дял на компютърните науки, свързан с изкуствения интелект), за да оцени как коментарите ще бъдат възприети от други потребители. Първоначално програмата ще работи само с английски, но според Коен предстои разработването и на приложения за други езици.

Искат наказание за интернет троловете като за организирана престъпна група

В момента системата, която ще се предоставя безплатно на медийни групи и социални мрежи, се изпробва от сайтовете на „Икономист“, „Гардиън“, „Ню Йорк таймс“ и „Уикипедия“. Много информационни сайтове са закрили секциите си за коментари под статиите, заради липса на подходящ човешки капацитет, който да наблюдава съдържанието им.
 
БГНЕС