Футбол
Футбол / ThinkStock/Getty Images
Гол в баражите за Световното по футбол е задействал мобилна апликация за ранна сигнализация на земетресения. Разработчиците на приложението „Сизмо Детектор” съобщиха, че първият гол на Перу в мача срещу Нова Зеландия е предизвикал такава радост в перуанската столица Лима, че приложението я е отчело като сеизмична активност. Перу победи с 2:0 и се класира за първи път на Световно от 1982 г.

Минутата е 26-а. Перуанският нападател Джеферсън Фарфан получава пас в наказателното поле и бележи за 1:0.

Мачът е решаващ за перуанците, които при победа ще се класират на Световно за първи път от 35 години. Срещата се играе на националния стадион в Лима и се следи от буквално милиони души в цяло Перу. Първият гол на Фарфан отприщва такава необуздана радост в цялата страна, че мобилната апликация „Сизмо Детектор” праща ранен сигнал за предстоящо земетресение.

Разработчиците на приложението впоследствие съобщават в Twitter,  че тревогата е фалшива. По думите им огромният брой хора, които са скачали от радост на стадиона и в домовете си при гола, е предизвикал такива вибрации, че Сизмо ги е разчел като сеизмична активност и е активирал ранната си сигнализация за района на Лима.

„Сизмо Детектор” е приложение, което разчита на малките акселератори, които има всеки смартфон. Щом достатъчен брой от тях уловят определени вибрации пращат сигнал до всеки, който има приложението. По този начин хората, които не се намират в зоната на епицентъра имат няколко секунди преднина, за да реагират.

Това не е първи случай, в който фенове объркват сеизмографите. Подобно нещо се случи през 2011 г. на концерт на Foo Fighters в Нова Зеландия. По време на концерта 50-те хиляди души на стадиона в Оукланд също създават вибрации, които местните сеизмолози първоначално разчитат като вулканична активност.