/ iStock/Getty Images
Проектопрепоръката на Европейския парламент към държавите-членки, с чието съдържание се е запознала МИА, призовава държавите-членки незабавно да започнат преговори със Северна Македония и Албания и да признаят негативните последици от отлагането на решението през октомври.

Проекторезолюцията е написана от Тонино Пицула, докладчик на Европейския парламент за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои през май и трябва да бъде приета преди срещата на върха на Европейския съюз през март.

Караянчева от Скопие: Важно е изборите в Северна Македония да бъдат проведени честно

Тази резолюция е отговорът на Европейския парламент на новата методология на Европейската комисия за преговори за присъединяване. Депутатите от Комисията по външни работи изискват да е ясно, че новата методология води до пълноправно членство в Европейския съюз и се придържа към ясни и предвидими критерии за отстраняване на щетите по доверието в Съюза.

Европейският парламент напомня, че страните трябва да бъдат оценени по собствените им заслуги.

Захариева: ЕС трябва да покаже по-голяма ангажираност със страните от Западните Балкани (СНИМКИ)

Проекторезолюцията изрично се стреми да бъдат „признати отрицателните последици от неуспеха на Европейския съвет да започне преговори с Албания и Северна Македония през 2019 г. и да признае, че започването на преговори ще възстанови доверието в процеса на присъединяване“.

Депутатите смятат, че преговорите със Скопие и Тирана трябва да бъдат започнати "незабавно", т.е. на следващата среща на върха на ЕС през март.

Караянчева: България и Северна Македония вече са стратегически партньори в НАТО (СНИМКИ)

Парламентът подкрепя принципа, че главите относно правосъдието и върховенството на закона продължават да бъдат първите, които да бъдат отворени, и последните затворени в новата методология. За законодателите е важно в региона като цяло да намерят решение за политическата поляризация, парламентарните бойкоти и да засилят парламентарния надзор.

Според дипломати в Брюксел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е решен да получи зелена светлина от държавите-членки да започнат преговори за Северна Македония и Албания през март, като по този начин бъде избегнато въпросът да се разглежда по време на срещата на върха в Загреб. Надеждата на привържениците на разширяването е, че Мишел, който е от същата политическа партия като френския президент Еманюел Макрон, ще може да му повлияе положително.
БГНЕС