Европа премина прага от 75 милиона случая на коронавирусна зараза от началото на пандемията, предаде Ройтерс. Сега в 15 европейски страни има и потвърдени случаи на варианта Омикрон. Но и преди откриването на Омикрон Европа си беше епицентърът на пандемията.

Източна Европа има 33 процентен дял от съобщените случаи на зараза и около 53 процента от общия брой на смъртните случаи в Европа.

Досега Обединеното кралство е с най-голям брой случаи на зараза на континента, следвано от Русия, Франция и Германия.

Вариантът Омикрон вече е в 38 страни по света

През втората половина на настоящата година темпото на разпространението на заразата се е ускорило в Европа спрямо първата половина на годината. Само за 136 дни Европа е преминала от 50 милиона случая на зараза на 75 милиона случая на зараза. Преди това й бяха нужни 194 дни, за да нараснат случаите от 25 милиона на 50 милиона, а първите 25 милиона бяха натрупани за 350 дни.

За да се справят с увеличаването на случаите на зараза, някои европейски страни отново въведоха ограничения на дейностите, а Австрия въведе и пълен локдаун. Нидерландия обяви частичен локдаун. Рестрикции за неваксинираните бяха въведени в Германия, Словакия и Чехия.
БТА