/ Thinkstock/Getty Images
Газа и Израел са опасно близо до нов конфликт след неотдавнашните сблъсквания, предупреди Европейският съюз и отправи призив да не бъде застрашаван животът на цивилни, предаде Франс прес.
 
"Разрастването на насилието през последните дни приближи опасно Газа и Израел до нов конфликт", заяви говорителка на дипломатическата служба на Европейския съюз.

"Приоритет номер едно сега е намаляване на напрежението и животът на цивилните не бива да бъде застрашаван", добави тя.

Израел: Хамас шпионира военнослужещите чрез фалшиви приложения за запознанства
 
Двама палестинци бяха убити днес при стрелба на израелски войници на границата между Газа и Израел, съобщи министерството на здравеопазването в Газа. 55-годишен мъж бе убит в същия сектор, където по-рано палестински спасител бе застрелян при протести и сблъсъци по границата, съобщи АФП. Тези жертви бяха дадени въпреки прекратяването на огъня между Израел и ислямистите от управляващото в Газа движение Хамас.
 
В декларацията Европейският съюз нарича неприемливи изстрелванията на ракети от Газа към селища в южен Израел, както и другите прояви на насилие и провокации на Хамас и други палестински бойци срещу Израел.

„Файненшъл таймс“: В Близкия изток Тръмп си играе с огъня

"Наред с правото си да се защитава, Израел трябва да прояви сдържаност и да направи всичко възможно да избягва цивилни жертви в Газа", се посочва в декларацията на ЕС, който заявява, че скърби за трагичната загуба на бременна палестинка и детето й.
 
ЕС подкрепя изцяло усилията на Египет и на ООН за намаляване на напрежението в Газа и ще продължи да подкрепя междупалестинското помирение за обединение на Газа и Западния бряг под ръководството на единна и законна палестинска власт, гласи декларацията, цитирана от АФП.
БТА