Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) водят в президентските и парламентарни избори в страната, след 90% обработени гласове, информира турският ежедневник "Хюриет",цитиран от "Фокус".
 
До момента за Ердоган са гласували 53,2% от избирателите, на второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,5%, на трето е Мерал Акшенер от "Добрата партия" със 7,7% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,5% от гласовете е на четвърто място.
 

Gulliver/Getty Images


Самият Ердоган обяви победа в президентските избори в неделя и заяви, че управляващата му партия е спечелила мнозинство в парламента, предава АФП. "Неофициалните резултати в изборите станаха ясни. Според тях нацията ми повери задачите и отговорностите на президентството", каза Ердоган в своята резиденция в Истанбул, допълвайки че алиансът, воден от неговата Партия на справедливостта и развитието, е спечелила мнозинство в парламента.

Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 43%, на второ място е Републиканската народна партия с 22,4%, Партията на националното действие е на трето място с 11,3% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 10,7% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10%
 
Избирателната активност на изборите е 87,3%.

Какви са възможните изходи и последици след изборите в Турция? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Избирателните секции за парламентарните и президентските избори в Турция затвориха врати в 17.00 ч. местно време, съобщи Анадолската агенция. Вече започна и преброяването на бюлетините, пуснати в над 180 000 избирателни секции по цялата държава. Гласуването в дипломатическите мисии на Турция в чужбина, започнали на 7 юни, също са приключили.
 

Турция избори
Gulliver/Getty Images


Турските граждани за пръв път в историята избираха едновременно президент и парламент. Право на глас имаха около 60 милиона души. Гласуването се проведе в 81 провинции от 8.00 до 17.00 ч. българско и местно време. Турските граждани в чужбина дадоха вота си в периода 7-19 юни.

Като цяло изборите преминаха в нормална атмосфера, макар че бяха регистрирани няколко инцидента, включително смъртни случаи. За охраната на реда по време на изборния процес бяха ангажирани над 531 000 служители от силите за сигурност, в това число 264 526 полицаи и 195 695 жандармеристи.
 
Gulliver/Getty Images


Този вот ще промени формата на държавното управление и ще превърне Турция от парламентарна в президентска република. Според последните поправки в Конституцията, които влизат в сила още утре, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а парламентът ще се отдаде единствено на законодателните въпроси. Така щяла да се минимизира всяка възможност за натиск и влияние на изпълнителната власт върху законодателната.
 
Според сега действащото законодателство, законопроектите, изработвани от правителството, се пращат в парламентарните комисии и се гласуват в парламента. От утре обаче системата за вземане на решения ще претърпи промени. След като администрацията на министър-председателя се опразни, лично президентът ще внася в парламента законопроектите, при това пряко в ръководството му, а то ще ги разпределя по комисиите.
 
Докато досега министерствата регулираха обществените дебати и становищата на експертите, и внасяха в парламента вече завършен проект, а на депутатите им оставаше само да правят промени в текстовете, вече по силата на новата система парламентарните комисии ще организират обществените обсъждания.
 

Турция избори
Gulliver/Getty Images


В Турция избират нов държавен глава и състав на парламента

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм похвали Върховния избирателен съвет за успешното провеждане на парламентарните и президентските избори в страната. "Месеците подготовка на Върховния избирателен съвет са една от причините защо тези избори преминаха толкова спокойно и успешно", заяви Йълдъръм пред репортери, цитиран от Анадолската агенция
БГНЕС