/ Thinkstock/Getty Images
Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение в тероризъм, съобщи агенция СонДакика.

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там на почивка. Българките са майка и дъщеря. Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът пък посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция.

За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности.

В Сърбия задържаха двама българи с фалшиви евро
 
От българското външно министерство потвърдиха, че в посолството ни в Анкара е получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън.
 
"Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, откъдето е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън", посочват от Външно министерство.

Трима българи са арестувани за производство на нелегални цигари в Австрия
 
"Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове", допълват от МВнР.
 
Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Двама българи пробваха крупна измама в Гърция
 
Разследването продължава.
БГНЕС