/ Gulliver/Getty Images
През последните години китайската армия е увеличила операциите на бомбардировачите си и вероятно тренира за нанасяне на удари срещу САЩ и техни съюзници, се казва в годишен доклад на Пентагона, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
 
Оценката беше направена на фона на засилено напрежение между двете страни поради разногласия за търговията. Според публикувания доклад, Китай се стреми да увеличи глобалното си влияние, като за миналата година е похарчил за отбрана над 190 милиарда долара по оценки на Пентагона.

САЩ ще наложат мита върху още китайски вносни стоки
 
През последните три години китайската армия е разширила надморските райони, в които действат нейни бомбардировачи, трупайки опит във важни региони. Тя вероятно се готви за удари срещу САЩ и техни съюзници, включително на територията на Гуам, се казва в доклада на Пентагона.
 
Китай е разработил и много сценарии за военна операция срещу Тайван, от морска и въздушна блокада до десант в големи мащаби, целящ окупиране на острова.

САЩ не се страхуват от търговска война
 
"Ако САЩ се намесят, Китай може да опита да забави ефективното им участие и да се опита да спечели с ограничени военни действия", според Пентагона.
 
В доклада се подчертава, че Пекин развива и космическите си сили, въпреки официалната си позиция срещу милитаризацията на Космоса.
 
Засега няма коментар от китайското посолство във Вашингтон.

Китайска медия: Мъдрият човек строи мостове, глупакът строи стени
БТА