/ Gettyimages
Директорът на ЦРУ Майк Помпео призова да не му се задават въпроси, ако севернокорейският лидер Ким Чен-ун изведнъж умре. „Ако Ким умре, имайки предвид историята на ЦРУ, просто няма да говоря за това. Някой може да помисли, че това е случайно“, каза той с усмивка пред форум на служители от националната сигурност.

Кибервойна и опит за убийството на Ким Чен-ун сред опциите на САЩ срещу Пхенян?

Медиите припомнят, че ЦРУ има тъмна история в опити за ликвидирането на лидерите на Иран, Куба, Конго, Виетнам и Чили. По-рано тази година Северна Корея заяви, че ЦРУ се опитало да убие Ким с помощта на южнокорейските разузнавателни служби.

Тръмп: САЩ ще унищожи напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации

Директорът на ЦРУ посочи, че правителството на Ким е на крачка от създаването на ядрена ракета, която би могла да удари цели в САЩ, и би трябвало да се работи, за да се предотврати това.

Ким Чен-ун
БГНЕС

КНДР показа как "унищожава" американски бомбардировачи и самолетоносач (ВИДЕО)

Официално Вашингтон твърди, че предпочита чрез дипломация и санкции Ким Чен-ун да бъде принуден да преговаря, но и военната опция не е отхвърлена.

Севернокорейска дипломатка: Ядрената програма и оръжията ни са насочени към САЩ

В същото време ЦРУ разширява тайните си операции в Афганистан с цел ликвидиране на повече талибани в тази страна, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от ДПА. Малки антитерористични екипи от опитни офицери и контрагенти ще бъдат прикрепени към афганистанските сили за борба срещу екстремистите, пише вестникът, който се позовава на двама неназовани високопоставени официални представители на администрацията на САЩ.

Талибаните почти заличиха военна база в Афганистан, десетки са убити (СНИМКИ)

Това е промяна в тактиката на ЦРУ в Афганистан, където службата досега наблягаше на разбиването на терористичната мрежа Ал Каида и помагане на афганистанското разузнаване, отбелязва вестникът.

Ще доведе ли стратегията на Тръмп за Афганистан до безкрайна война?

ВВС на САЩ вече значително са увеличили въздушните си удари по талибаните, а при представянето на новата си стратегия за Афганистан през август, президентът Доналд Тръмп обяви, че ще изпрати допълнителни войски в страната и ще облекчи ограниченията за водене на бойни действия.
БГНЕС, БТА