/ ThinkStock/Getty Images
Руска депутатка припомни горчивия опит от Олимпиадата в Москва през 1980 г.
Рускините не трябва да си лягат с чужденците, които пристигат в Русия за Мондиала, за да не станат самотни майки, смята руският депутат Тамара Плетньова, предаде АФП.

Пристигането на стотици хиляди чужденци в Русия означава, че "ще има жени, които ще излизат с тях и ще родят деца", коментира 70-годишната депутатка, която е председател на комисията по въпросите на семейството, жените и децата на долната камара на парламента. "Надявам се обаче да не го правят", добави тя в интервю за радио "Говорит Москва".

Русия ще бъде футбол! Но какво още ще видят гостите на Мондиала?

Народният представител напомни опита от Олимпийските игри в Москва през 1980 г., след които много рускини са родили деца от чужденци. Някои от чужденците бяха от "друга раса", акцентира тя и заяви, че рускините трябва да раждат руски деца.



Какво трябва да знаят запалянковците за Мондиал 2018?

Децата, родени в смесени двойки, "страдат много и това е така още от съветско време", защото майките им често трябва да ги отглеждат сами, тъй като бащите им напускат страната, щом състезанията приключат, аргументира позицията си Плетньова.



Децата "имат късмет, когато са от една и съща раса с майката, но ако са от различна раса, това е фатално", допълни депутатът, като побърза да се защити, че не е националистка. Според нея рускините трябва да се омъжват за "руски граждани, да създават добри семейства и да живеят мирно".
 

ThinkStock/Getty Images


Тези изявления предизвикаха вълна от възмущение и лавина от критики в руските социални мрежи. "Питам се какво ще каже Плетньова, когато й напомнят, че трябва да каже "Не" на расизма", написа в Twitter радиожурналистката Татяна Фелгенгауер, припомняйки едно от ключовите послания на руските власти за Мондиал 2018.



Най-актуалното от Мондиал 2018 в новата секция на Gong.bg
БТА