/ iStock/Getty Images
Румънската прокуратура повдигна днес обвинения срещу 14 лица по обвинения в трафик и третиране на германски тийнейджъри „като роби“, пише АФП. Престъпленията са били извършени под прикритието на финансирана от държавата програма, насочена към подпомагането на младежите.

Между 2014 и 2019 г. деца на възраст от 12 до 18 години са станали жертви на трафик и са били подложени на „изключително насилие” в център в отдалечен планински район в Северна Румъния, съобщиха от прокуратурата за борба с организираната престъпност (DIICOT).

Разследването е започнало през август и сега е изпратено за разглеждане по обвинение за участие в организирана престъпна група, трафик на деца, лишаване от свобода и пране на пари.

Тревожно: Едно на всеки шест деца расте в зона на конфликт

Обвинението твърди, че германските граждани и създатели на програмата „Проект Марамуреш“ Берт Шуман (на 61 години) и съпругата му Бабет Шуман са в основата на престъпната схема.

Сред обвинените са служител от Агенцията за закрила на детето, който си е затварял очите пред злоупотребите, надзорници на програмата и местни жители, които използвали децата като работници.

По време на претърсването на центъра през 2019 г. в него е имало 20 деца.

Според DIICOT, тийнейджърите са имали поведенчески проблеми и идват от „проблемни семейства”.

Те са включени в програмата, след като германските власти са ги отнели от семействата им и са ги поверили на „Проект Марамуреш“ за рехабилитационна програма, разказват от прокуратурата.

В действителност, обаче, децата са били подложени на строги и брутални методи на така нареченото образование в центъра.

Нападение на Ислямска държава в Нигерия, има убити и отвлечени жени и деца

Държани са в условия, които могат да бъдат сравнени с робство, експлоатирани са, като са били принуждавани да работят до физическа работа, която не е била по силите им и ги е довела до пълно изтощение, били са лишавани от храна и свобода.

Средствата, изплащани от германската държава, „се използват предимно за други цели, различни от тези, за които са предназначени“.

Миналото лято прокурорите намериха в дома на Берт Шуман 137 000 евро и почти 9 000 евро у един от предполагаемите му съучастници, чийто произход те не можаха да обяснят.
БГНЕС