/ ThinkStock/Getty Images
Президентът на Чили Себастиан Пинера подписа указ, с който се ускорява разглеждането на законопроект за преименуване на Великденския остров в Рапа Нуи, съобщиха ТАСС и АФП.
 
"Придадохме изключителна спешност на подготвения преди време от депутати законопроект, за да се внесат изменения в конституцията на Чили и да се преименува остров, чието название вече няма да е Пасха, а Рапа Нуи - остров Пасха", заяви президентът пред телевизия "24 орас".
 
Историята на загадъчните каменни глави на Великденския остров (ВИДЕО)

По думите на Пинера, по този начин названието на острова ще отразява неговата хилядолетна история и традициите му.
 

Чилийските власти взеха мерки за ограничаване на туристическия поток на острова. "Този остров е магически - всички искат да го посетят", отбеляза президентът. "Приетият закон цели да се регулира туризмът", уточни той.
 
Демографският растеж на острова, който е с площ 168 кв.км и се намира в югоизточната част на Тихия океан, на 3500 км от чилийския бряг, развитието на туризма и строителството застрашават неговата флора и фауна.
 
Всяка година Великденският остров се посещава от 116 000 туристи. Населението му се удвои за няколко десетилетия. Постоянните жители на острова са 7750, 40% от които са родени там.
 
Разгадаха тайна, свързана със загадъчните статуи на Великденския остров

В съответствие с новия закон пребиваването с максимална продължителност на острова се ограничава от 90 на 30 дни. Онези, които желаят да посетят тази чилийска територия, трябва да отговорят на някои критерии, да попълнят формуляр, да имат резервация в хотел или да са поканени от жител на острова, да представят билети отиване-връщане.
 
Мярката се прилага както спрямо чужденците, така и спрямо желаещите да посетят острова чилийци.
БТА