/ ThinkStock/Getty Images
Около 25 процента от българите, или почти всеки четвърти наш сънародник, е бил готов да съобщи за извършено престъпление или вандализъм на съответните органи, показват данни от мащабен анализ на Евростат за темата "престъпност" през 2016 г.

Черна класация: България е на четвърто място по убийства в ЕС

Средният показател за европейците, които са заявили желание да докладват на компетентните органи за видяно престъпление, криминален инцидент или вандализъм в техния регион, е около 15 на сто, отчита европейската статистика.

България е първенец в ЕС по жертви на катастрофи

По готовност да се докладва за видяно престъпление, криминален акт или вандализъм - България е безспорен лидер в ЕС с 25 на сто готовност от населението да съобщи на компетентните органи за подобен акт.

Около 20 процента от италианците изразяват готовност да съобщят за видяно престъпление, както и около 18 процента от холандците и англичаните. На противоположния полюс едва 3 на сто от хърватите са били готови да съдействат на компетентните органи, както и 5 на сто от литовците и поляците.

Кои са най-опасните държави за пътуване?

Изчисленията на Евростат за процента на хората, които са готови да докладват за възникнало престъпление показва, че в градовете на ЕС почти всеки пети жител, тоест около 20 процента, са готови да съдействат за противодействие на престъпността.
 
В селските райони този процент е близо три пъти по-нисък - едва около 7 на сто от живеещите в такава среда са били готови да съобщят за възникнало престъпление.

Най-висок дял от средства за противодействие на престъпността се отделят в Швейцария - по 450 евро на глава от населението, отчита Евростат. Втората държава, където са заделени най-много средства за съдебната система е Люксембург - по 200 евро на глава от населението. Следват: Великобритания и Германия - по 180 евро, Швеция, Ирландия и Австрия - по около 150 евро на глава от населението и др.

Най-малко средства на глава от населението за съдебната система се заделят в Кипър и Румъния - по около 25 евро, Естония и Литва - по около 40 евро, България и Унгария - по около 50 евро и др.
БТА