/ Gulliver/Getty Images
Отказът на северноирландска пекарна да направи торта за гей двойка не е дискриминация, реши Върховният съд на Великобритания тази седмица. През 2015 г. пекари от Белфаст бяха признати за виновни по обвинение в дискриминация заради отказа им да направят торта с надпис „Подкрепям гей браковете“. Аргументът им е, че това послание противоречи на християнската им вяра.
 
Собствениците на пекарната обжалваха присъдата си пред Апелативния съд в Белфаст, но тогава съдиите отхвърлиха жалбата им, като посочиха, че по силата на закона нямат право да предлагат услуги само на хора, с които имат еднакви религиозни вярвания.
 
Осъдиха пекарна, отказала да направи торта

Сега обаче Върховният съд на Великобритания отмени това решение, като постанови, че сладкарите са възразили срещу надписа върху тортата, а не срещу личностните характеристики на клиентите.
 
Председателят на съда Бренда Хейл подчерта обаче, че решението в никакъв случай не намалява значението на необходимостта от подкрепа за хората с хомосексуална ориентация, както и за тези, които поддържат гей браковете.
 

Gulliver/Getty Images


Според Върховния съд ситуацията по-скоро наподобява такава, при която християнско издателство да трябва да отпечата листовки, рекламиращи атеистични идеи.
 
Собственикът на пекарната Даниел Макартър и съпругата му Ейми пък изтъкнаха, че решението защитава свободата на словото.„Съдебното решени е ни зарадва и успокои. Винаги сме знаели, че не сме направили нищо престъпно, отказвайки тази поръчка. След повече от четири години Върховният съд потвърди това и ние сме много благодарни. Благодарни сме на съдиите, но най-вече на Бог“, каза Макартър. 
 

Gulliver/Getty Images


Гарет Лий, който предяви съдебния иск за дискриминация, заяви обаче, че той е „втора категория човек“ в Северна Ирландия, единствената част от Обединеното кралство, където еднополовите бракове не са позволени.
 
„Всичко, което исках, е да поръчам торта от пекарна, която прави торти по поръчка. Платих, те взеха парите ми и няколко дни по-късно получих отказ заради религиозните убеждения на собствениците. Почувствах се като втора категория гражданин, а съдебното решение ми казва, че това е нормално“, смята Лий.
 
Комисията за равенство в Северна Ирландия, която подкрепя Лий, посочи, че е разочарована от съдебното решение. Консервативната Демократична юнионистка партия, която е водеща политическа сила в областта, пък го приветства.