/ БГНЕС, архив
Бразилският президент Жаир Болсонаро със задоволство отчете вчера най-новите данни за престъпността, които сочат, че през първата година от мандата му броят на убийствата е спаднал до най-ниското си равнище в рамките на повече от десетилетие.

През 2019 г. в Бразилия са регистрирани 41 635 убийства, с 19 процента по-малко от предходната година и най-нисък брой от 2007 г. насам. Тогава НПО, информационен сайт и университетски център за изследване на насилието започват да следят тези данни. Болсонаро написа в Туитър, че при "нашето управление убийствата, насилието и заблудите спадат" и, че страната продължава по верния път. Десният политик Болсонаро направи борбата с престъпността и насилието основни елементи от предизборната си кампания, извели го до президентския пост в държава, където хората са изтощени от растящата несигурност. Болсонаро използва риторика, която насърчава насилие срещу престъпността, като казва, че полицаите, които убиват, трябва да получават медали, а не да бъдат зашлевявани със съдебни дела. През 2016 г., която беше с най-лоши показатели, убийствата в Бразилия са били близо 60 000.

64 са жертвите на наводненията в Бразилия

Робът Муга - съосновател на мозъчния тръст - институт "Игарапе", каза, че спадът в убийствата наистина е "зашеметяващ", но постави под въпрос твърденията на правителството относно причините. Според Муга престъпленията са започнали да намаляват в началото на 2018 г., преди Болсонаро да дойде на власт, а той е подписал законопроект за справяне с престъпността чак в края на 2019 г. Муга и други експерти изтъкват, че добрите показатели са резултат от въвеждането на нова политика в сферата на сигурността от отделните щати, облекчаване на конфликта между съперничещи си нарко групировки, демографски промени, прехвърляне на членове на банди във федерални затвори, по-силна икономическа активност и дори разпространението на смартфоните, които държат младежите далече от улиците. Твърдото говорене срещу престъпността набра скорост в бразилската политика, посочва АП. Бивши полицаи и военни, които подражават на риториката на Болсонаро, бяха избрани в националния Конгрес и в щатски законодателни органи. Жителите на двата най-големи града - Рио де Жанейро и Сао Пауло, през 2018 г. избраха губернатори, които бяха обещали нулева толерантност към престъпността.

В Рио и други щати спадът в престъпността беше съпроводен от скок в убийствата, извършени от полицаи. Те обаче не се класифицират като убийства и рядко биват разследвани.
БТА