/ iStock/Getty Images
Белград е първият град в света, който организира концерт в подкрепа на Ухан, столицата на китайската провинция Хубей, която се бори с коронавируса, съобщи РТС. На Калемегдан пяха Слободан Търкуля и групата „Балканополис“.

Символично начало на шоуто бе дадено с песента „Моето китайско сърце“. Съобщенията за подкрепа и солидарност за приятелски Китай идват от хиляди километри разстояние от Белград.

Расте броят на заразените с коронавирус извън Китай

В Китай хиляди здравни работници са на своите работни места, голям брой хора се борят за оцеляване, семействата чакат новини. Те се нуждаят от маски, защитни костюми, каза китайският посланик в Белград, но също така и от подкрепата и солидарността на хората от цял свят.

"Благодаря на сръбския народ за тяхната силна подкрепа. Ние твърдо вярваме, че солидарността е сила. Китайският народ няма да бъде победен. Китай ще бъде по-силен след преодоляване на епидемията. Приятелството на Китай и Сърбия ще бъде още по-силно. Благодаря на всички, да живее Китай, да живее стоманено приятелство между Китай и Сърбия ", заяви Чен Бо, посланик на Китай в Сърбия.

Русия твърди, че САЩ стои зад епидемията с коронавируса

Сърбия бе сред първите, които предложиха помощ в борбата с опасния вирус.

"Сръбският народ помни дълго и никога няма да забрави протегнатата ръка на приятелство. И ако има нещо, което Сърбия може да направи, аз съм убеден, че както нейното правителство, така и неговите граждани от все сърце ще подкрепят китайския народ", каза министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович.

"Те не го правят само заради Китай. В момента те се борят с тази болест от името на целия свят, цялата човешка цивилизация и мисля, че всички ние сме трябва да сме дълбоко благодарни на китайския народ", заяви министърът на енергетиката на Александър Антич. „Ето защо с радост посрещаме новината за всеки излекуван пациент“.
БГНЕС