Австралия
Австралия / ThinkStock/Getty Images
Австралия, "яхнала" най-бързо движещата се тектонска плоча на планетата, продължава да се мести на север, което налага осъвременяване на географските координати на страната континент, предаде ДПА.

Еверест - по-нисък след земетресението в Непал през май 2015-а

Според новите данни Австралия се е изместила с 1,8 метра в североизточна посока спрямо познатото й местонахождение на картите. Учените са решили да базират новите координати върху прогнозираното местоположение на страната на 1 януари 2020 г.

Откриха причината за загадъчно топене на антарктически ледове

"Австралийците са в процес на преместване и се движат на север, въпреки че голямата част от тях дори не го забелязват", казва министърът на природните ресурси и по въпросите на Северна Австралия Матю Канаван.

Учени откриха причината за по-бързото затопляне на Арктика

Австралия се придвижва на север с по седем сантиметра годишно, в резултат което се налага да бъдат внасяни корекции в географското й положение. Предишната поправка е направена през 1994 г.

Осъвременяването е необходимо, за да се осигури безпроблемна работа на навигационните системи.

Учени откриха над 90 вулкана под леда на Антарктида

"От пристигането на аборигените преди около 50 000 години, Австралия се е преместила с 3,5 километра. При тази скорост само след 30 милиона години целият континент ще се намира на север от Тропика на Козирога, променяйки съществено географията на региона. Мисля, че това е очарователно", казва законодателката Мишел Ландри.
БТА