/ ThinkStock/Getty Images
Находката представлява каменен саркофаг с дължина 1,4 метра
Археолози официално представиха в петък своето удивително откритие - подземно светилище от 6 в. пр.Хр., което е възможният гроб на митичния основател на Древен Рим, Ромул, предаде БТА.

Светилището е посветено на него и според легендата той е основал Вечния град със своя близнак Рем на 21 април 753 г. пр.Хр. Ромул става единственият му владетел, след като убива брат си.

Находката представлява каменен саркофаг с дължина 1,4 м с кръгообразна структура, която се предполага, че е била олтар. Във Варна показват уникални археологически находки.



Археологичният парк Колизеум, който ръководи разкопките, е открил погребението в Римския форум. Той е бил център на обществения живот в Древен Рим. Мястото на монумента на Ромул е близо до основния комплекс обществени сгради, сред които са Сенатът и подиумът, от който са се отправяли всички важни съобщения. Така че е много вероятно легендата за неговото погребение във форума да се окаже вярна, изтъкват археолозите.

След смъртта си Ромул е бил почитан като бог Квирин. Светилището е било нещо като погребален паметник, издигнат след смъртта му, за да бъде почитана вярата в него и паметта му.