/ Thinkstock/Getty Images
Новозeландски съпруг и съпруга починаха от естествена смърт през девет часа след 61 години брак, съобщи ДПА. Осемдесет и шест годишният Питър Бедфорд и неговата осемдесет и три годишна съпруга Рут са починали на 14 май.

Принц Чарлз и Камила - една любовна история с щастлив край (ВИДЕО)
 
"Добре е, че си отидоха заедно. Щяха да са напълно изгубени един без друг", каза дъщеря им Каролин Бедфорд пред местния сайт Стъф. Питър Бедфорд е приет в болница в събота вечерта. "Мисля, че мама реши, че той няма да се върне", разказа дъщеря им. Рут Бедфорд е починала в дома си в северния новозеландски остров Кайтоке в 10 сутринта на 14 май, съпругът й я последвал няколко часа след като разбрал за смъртта й.
 
Питър Бедфорд емигрирал от Великобритания в Нова Зеландия след Втората световна война, където срещнал бъдещата си съпруга. Двамата сключили брак на 30 декември 1957 г.

Любовта е по-силна от парите: Ето как бракът прави бедните двойки щастливи
 
Докато смъртта на съпрузи на часове разстояние един от друг е сравнително рядко явление, феноменът "смърт от скръб" е обект на редица изследвания.
 
Изследване на Харвард установи през 2013 г., че вероятността човек да се спомине нараства с 30% през първите три месеца от смъртта на неговата брачна половинка.
Скръбта е изключително стресираща, особено за по-възрастните хора със Синдром на съкрушеното сърце, наречен още Стрес-индуцирана кардиомиопатия или Кардиомиопатия такоцубо. Тя може да покоси партньор, който преди това е бил здрав.

Жените са по-предразположени да изпитат внезапната и интензивна болка, подобна на инфаркта, предизвикана от надигането на стресовите хормони след смъртта на съпруга.

Вижте още:

Нагласите днес: Моногамията не е важна за успешен брак

Топ 30 на най-важните фактори за щастлив семеен живот

Четири прегръдки на ден за вечна любов


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА