/ ThinkStock/Getty Images
Над 60 000 лева е печалбата за миналата година на мандрата към Пловдивския затвор. В нея се правят кисело мляко и сирене по Българския държавен стандарт. Продуктите се произвеждат от затворниците под стриктния надзор на технолог, а млякото е от собственото животновъдно стопанство на затвора.

През 2010 година в затворническото общежитие в Смолян сравнително малка мандра започва производство. Миналата година тя отчита печалба от над 60 000 лева. Идеята за млечни продукти собствено производство се появява като естествено продължение на вече развити дейности в смолянското общежитие. Това разказа пред Дарик директорът на пловдивския затвор Божил Иванов.

Затворници в Белене ще произвеждат кисело мляко

Общежитието в Смолян към пловдивския затвор е от категорията открит тип. Затворниците отглеждат крави, овце и кози. Идеята за мандрата възникнала естествено, като тя била свързана с това да се затвори цикълът от производството на мляко до преработката му в готови млечни продукти. Първоначално била използвана базата, създадена, за да се обучават обитателите на общежитието за готвачи и сладкари.

„Оттогава насам доста се доразвиха нещата в процеса на работа, увеличи се капацитетът. Когато започнахме да отглеждаме животните и да селектираме стадата, самото производство и предаване на млякото не бе ефективно и нямаше такава заетост между лишените от свобода. Оттам тръгна идеята да бъде завършен цикъл – от производството на млякото до излизането на готов продукт“, каза Иванов.

Асортиментът на мандрата не е голям, но предстои да бъде обогатен с нови продукти. За момента предлага три вида сирене и кисело мляко. В процес на въвеждане в експлоатация е линия за кашкавал.

Доскоро затворническата мандра в Смолян можела да използва само сурово мляко собствено производство, но вече има право да купува суровина и от други, обясни директорът на общежитието в Смолян Христо Солаков.

Затворниците от смолянското общежитие отглеждат 60 крави, 130 овце, от две години отглеждат и кози. Според директора на общежитието стопанството вече достига максимума на възможностите си, тъй като няма достатъчно паша, намира се в гориста местност.

Затворници произвеждат слънчеви колектори (СНИМКИ)

И все пак добрите финансови резултати не са основното за предприятието, а изграждането на трудови навици и социализацията на лишените от свобода. С отглеждането на животните се занимават шест-осем души, а за работата в мандрата хората се подбират. Обучението в преработката на млякото е три-четири месеца, а придобилите нужните умения започват работа срещу заплащане под наблюдението на технолог.

Цикълът е такъв, че в мандрата постоянно работят трима души, а други двама се подготвят, за да не се получи вакуум. Те придобиват умения, които могат да използват за работа след като напуснат общежитието, а и авторитетът сред другите затворници на трудещите се в мандрата бил голям.

Някои се залавяли с новата си професия, след като излязат на свобода. Директорът на общежитието разказва, че преди пет години бургазлия, след като напуснал затворническото общежитие, си направил минимандра и поискал помощ от вече бившия си „работодател“ - закваски.

Ето ви пример, при който човек може да си получи професията с всички специфики по производството на млечни продукти и в един момент да използва това не само за себе си, но и да даде работа на други, каза Солаков.