/ БГНЕС, архив
В трите най-големи български града ще тръгне велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия.

Тазгодишното събитие ще се проведе на 23 април паралелно в София, Пловдив и Варна. Велопоходът "Заедно" тръгва в 10.30 ч. едновременно в София от пилоните на НДК, във Варна - входа на Морската Градина и в Пловдив - площад Съединение.

Социално-спортното събитие се организира за втора поредна година от Българската асоциация по хемофилия и неговата мисия е да популяризира велоспорта като препоръчителен и полезен за хората с хемофилия.
Тази година паралелно със Световния ден на хемофилията (бел.ред. 17 април) с призива "Чуйте гласа им", акцент на кампанията са девойките и жените с вродени нарушения на кръвосъсирването. Организаторите целят да дадат гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение на хората с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Само 4% сред болните от хемофилия работят

Хемофилията е наследствено генетично заболяване от групата на вродените нарушения на кръвосъсирването е. То се причинява от дефект на "х" хромозома. Изразява се в понижена способността на тялото да съсирва кръвта. В резултат на това кръвоизливите са по-продължителни при нараняване, лесно се появяват е синини, има увеличен риск от кръвоизливи във вътрешните органи, в мозъка, в ставите.

Многократните кръвоизливи в ставите могат да доведат до постоянно увреждане (напр. инвалидизиране), докато мозъчните кръвоизливи застрашават живота на пациента.

Световен ден за борба с генетичното заболяване хемофилия

Съществуват два типа хемофилия. Заболяването засяга предимно момчета - предава се от майка на син (в най-общия случай, жените са преносители на заболяването, докато мъжете проявяват симптомите). В много по-редки случаи се срещат случаи на дефицит на другите фактори на кръвосъсирването и болест на Вилебранд.

Лечението е заместващо и се състои във венозно вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави два или три пъти на седмица или при кръвоизлив, в домашни условия или в болнично заведение.