14-годишно момче е в кома след опит за селфи върху локомотив. Детето е със 65% изгаряния, след като е било ударено от волтова дъга, припомни NOVA. Инцидентът е станал в събота следобед в района на Локомотивното депо във Варна. Даниел Костов е отишъл в депото в събота, заедно със свои приятели.

14-годишно момче е в кома заради селфи

Децата изчакали охраната на депото да тръгне на обход из депото и тогава Даниел започнал да се катери върху локомотива, който му е харесал за снимка. Момчето се качило върху локомотива и протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. 25 000 волта ток са преминали през тялото му. Чул се силен гръм. Когато охраната пристигнала на мястото, загасила с връхните си дрехи огъня върху момчето.

Само за 2 години шест деца пострадаха при селфита върху локомотиви

От железницата пък твърдят, че често гонели такива, а пострадалото момче и приятелите му издебнали кога охраната в депото тръгва на обход и така стигнали до локомотива. Навсякъде имало знаци и предупреждения за опасност. „Даниел прекара спокойно нощта, в стабилно състояние, но изключително тежко състояние. Има нужда от кръвна плазма. Вливат се по няколко литра плазма на ден. Всичко се прави по правилата. Надяваме се, че ще успеем да го спасим”, коментира за „Здравей, България” управителят на Военно-морската болница доц. Ивайло Въжаров.

Момчето, пострадало от волтова дъга, се нуждае от кръводарители

„Тече кампания за набиране на дарители на кръвна плазма. От кръвния център ми казаха, че за един ден толкова много дарители не е имало от 40 години”, заяви лелята на момчето Мария Георгиева. По думите й Даниел не си е правил селфи. „Не е вярно, защото на гърба на телефона е залепнал върху джоба му. Мобилният му винаги половината стърчи от якето, тъй като джобът му е доста плитък. Даниел е на 14 години, изключително енергичен. Най-вероятно импулсивно е решил да се качи на вагона, за да види какво е. Смятам, че охраната тук е недостатъчна. Тук може да решат да дойдат, не само моят племенник, а и други деца и възрастни”, добави лелята на момчето Мария Георгиева.

От БДЖ твърдят, че контактната мрежа е на височина от 6 метра. Всяко разстояние от 2 метра до контактната мрежа представлява риск за здравето на хората.
 
nova.bg