/ ThinkStock/Getty Images
Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс.
 
"На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат" каза митрополитът.
 
Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.
 
"Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион.
 
Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно".

Руската православна църква не признава решенията на Константинополската патриаршия за предоставяне на автокефалия на украинската църква, заяви ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, митрополит Волоколамски Иларион, цитиран от ТАСС.
 
Той добави, че РПЦ се надява Константинопол да преразгледа своето решение.

"Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност. Но дотогава, докато не настъпи такава промяна, докато тези беззаконни и антиканонични решения остават в сила, ние няма да можем да се намираме в общения с тази църква, оказала се днес в разкол", каза митрополитът.
 
Същата гледна точка, уточни Иларион, поддържат и беларуските йерархи.

"Беларуската православна църква като част от РПЦ се присъединява към това решение. В заседанието на Синода участва патриаршеският екзарх на цяла Беларус, а вчера имахме възможност да обсъдим тази ситуация с членовете на Синода на БПЦ. Приетото решение се разпространява на цялата каноническа територия на РПЦ", каза той.
 
В заседанието на Синода е участвал и предстоятелят на Украинската православна църква, митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий, допълни Иларион.

"Митрополит Онуфрий участва в днешното заседание от началото до края. И, както и всички членове на Синода, подкрепи неговото решение", подчерта Иларион.
БТА