/ dariknews.archive
Онлайн платформата EMPROVE ще помага на жени - жертви на насилие. Тя беше представена вчера на кръгла маса в Дома на Европа с участието на еврокомисаря за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел, която подкрепи инициативата.
 
Новите технологии могат да позволят на жертвите да не мълчат, но в началото, докато се осмелят, това да става онлайн, посочи Мария Габриел. Сигурна съм, че тази платформа ще даде кураж на много жени да направят първата стъпка, която понякога отнема години, добави тя.

„Асоциация Анимус”: Много трудно се доказва нарушаване на ограничителна заповед
 
Една от всеки три жени в ЕС е била обект на физическо или сексуално насилие или и двете, в половината от тези случаи съпругът или приятелят е бил този, който е насилвал, посочи еврокомисарят. Две трети от жертвите на насилие от партньори не сигнализират за това. Страшното е, че е голям броят на убитите жени вследствие на насилие, коментира тя. Еврокомисарят отбеляза, че близо 225 млрд. евро годишно са публичните разходи за отговор на насилието и пропуснатите ползи.
 
Насилието все още е в неговата най-тъмна част, продължава да се пренебрегва като проблем, докато се случва, коментира Мария Габриел и пожела платформата да бъде един стълб на жените, преживели насилие, за да изградят отново своя живот.

НПО-та поискаха спешни мерки за защита на жените от насилие
 
Вчера официално бе открит достъпът до онлайн платформатa EMPROVE. Тя е направена така, че да бъде лесна за намиране, с лесен достъп, откриваема навсякъде 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата, обясниха създателите й. Вплитаме игрови елементи в неигрови контекст, посочиха от екипа на проекта. На платформата жените се обучават в "мисии", при които събират точки и в същото време повишават своята самоосъзнатост и овластяване. Чрез платформата EMPROVE те могат да се свържат с други жени със сходна съдба, както и с ментори.
 
Това не е платформа за терапия и кризисна интервенция, а платформа за след това, която помага на жената да открие своите силни страни и води към икономическа независимост, за да може тя да се откъсне от омагьосания кръг и от своя насилник, обясниха създателите й. Идеята им в бъдеще е да я превърнат в мобилно приложение.

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

Има един по-рисков контингент, който не е в интернет, коментира по време на кръглата маса Саша Безуханова, председател на борда на Българския център за жените в технологиите. Една от мерките, за да се трасира трайно проблема, е осигуряване на среда на жените, преживели насилие, за икономическа независимост и нашата организация работи и в тази посока, посочи тя.
БТА