Колкото по-високо е нивото на олово в кръвта през детството, толкова повече намалява коефициентът на интелигентност и това се отразява на професионалните постижения
Колкото по-високо е нивото на олово в кръвта през детството, толкова повече намалява коефициентът на интелигентност и това се отразява на професионалните постижения / Thinkstock/Getty Images
Колкото по-високо е нивото на олово в кръвта през детството, толкова повече намалява коефициентът на интелигентност и това се отразява на професионалните постижения, съобщи АФП.

Учени от университета "Дюк" са обхванали в изследването си повече от 500 деца, родени в Нова Зеландия през 1972 г. и 1973 г., когато бензинът още съдържал олово. Те са ги проследили до 38-годишна възраст, за да оценяват когнитивните им способности и паметта.

Разкриха защо първородните деца са по-умни

Резултатите показват, че при съдържание на олово повече от 10 микрограма на децилитър в кръвта, коефициентът на интелигентност на 38-годишна възраст е с 4,25 точки по-малък, отколкото на участниците, които са били изложени по-малко на невротоксичния елемент. При тези хора коефициентът като възрастни бил и по-нисък, отколкото в детството.

Майката има решаваща роля за интелигентността на детето

При повишение на оловото в кръвта с 5 микрограма, коефициентът на интелигентност намалява с 1,5 точки.

Обхванатите в изследването деца са имали средно ниво на оловото в кръвта 10,99 микрограма на децилитър на 11-годишна възраст. Това е малко повече от критичното ниво в изследването. Сегашната граница според американския Център за контрол и профилактика на заболяванията е два пъти по-нисък - 5 микрограма на децилитър.
БТА