Велосипедисти се събират днес на площада при НДК в София на протест и отдаване на почит на Мартин Гачев. 41-годишният български колоездач загина при трагичен инцидент на 24 февруари на главен път I-8 близо до Божурище. Той бе блъснат от товарен камион и загина на място. Началният час на днешната демонстрация е 19 ч.

ТИР уби един от най-добрите български колоездачи

Гачев, който беше част от Колоездачен Клуб “Булвело”, беше един от най-успешните шосейни колоездачи в България. Участваше редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината и записа редица успехи, от които 1-во място в мастър възрастовата категория на последното издание на Шосейни колоездачни серии INCH Sport, също така шампион на Държавно първенство по колоездене.

Приятелите му от Колоездачен Клуб “Велосити” организират протест, с който да отправят редица искания. Сред тях са  отговорно поведение на всички шофьори към уязвимите участници в движението, както и правителството да вземе всички възможни мерки за опазването на живота и здравето на гражданите.

Отнасяне с цялата строгост на закона от страна на отговорните органи по случая, искат приятелите на Мартин. Освен това те настояват прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор на тир, причинил смъртта на колоездача, а така също и постановяване на най-тежката възможна присъда от страна на съда. По-голяма осведоменост, обучения на шофьори и инвестиции за изграждане на по-добра велосипедна инфраструктура, отделена физически от автомобилния трафик, както в градски, така и в извънградски условия, е друго искане на протестиращите.

Колоездачите призовават всички загрижени велосипедисти и граждани да се присъединят към протеста и да подкрепят исканията за подобряване пътната безопасност и вземане на адекватни мерки от страна на институциите. Протестиращите колоездачи подготвят демонстрация на това как всеки може да стане жертва на нехайството на шофьори, институции и властимащи.
 
БГНЕС