/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Видин и представителите на висшия клир на Българската православнна църква се простиха с видинския владика дядо Дометиан.
 
Да го изпратят в последния му земен път бяха дошли Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, всички митрополити, представители на духовенството от различни български епархии, духовници от Русия, Румъния и Сърбия, представители на различни изповедания. Присъстваха представители на местната и държавна власт, миряни и приятели на починалия.
 
В катедралния храм "Св.Димитър" във Видин, където бяха изложени тленните останки на владиката, се състоя архиерейска заупокойна молитва отслужена от Велички епископ Сионий, игумен на Троянската света обител и врачанския митрополит Григорий, който е назначен за временно изпълняващ длъжността видински владика до произвеждане на избор за нов.

Почина Видинският митрополит Дометиан
 
Опелото бе извършено лично от Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в съслужие с всички български митрополити.
 
"С дълбока скръб в Българската православна църква приехме вестта за кончината на нашия обичан в Господа събрат Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан. Кончината на митрополит Дометиан е тежка загуба не само за духовенството и вярващите във Видинска епархия и за цялата Българска православна църква, но и целия православен свят", заяви в траурното си слово патриарх Неофит.
 
Като припомни житейския път на Видински митрополит Дометиан, Българският патриарх подчерта, че както в Родината си, така и извън нейните предели Дядо Дометиан с усърдие е изпълнявал всички послушания, които Светият синод му е възлагал.

Кметът: Името на митрополит Дометиан ще бъде изписано със златни букви в историята на Видин
 
"За 30-годишното си митрополитско служение покойният архиерей се потруди усърдно на нивата Господня, оставайки верен разпоредник на тайните Божии и ревностен свидетел на Евангелската истина. С неговото дейно управление, в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени множество манастири, храмове и параклиси. В своето служение покойният архиерей, от детство знаещ свещените писания, се стараеше да пребъдва в това, което е научен и което му бе поверено, и се стремеше вярно да преподава словото на истината", каза още Негово Светейшество.

Във Видин посрещнаха тленните останки на митрополит Дометиан
 
Траурно литийно шествие премина от Катедралния храм до дворите на Видинска света митрополия, където бе извършено погребението на блажено починалия митрополит. Той бе погребан до гробовете, където почиват предишните видински митрополити - Екзарх Антим Първи, митрополит Неофит и митрополит Филарет.
 
Стотици миряни и граждани положиха венци и цветя на гроба на Видинския митрополит Дометиан, който бе начело на Видинската епархия 30 години.
БТА