Отбелязваме 110 години от провъзгласяване на Независимостта на България. Тържества и церемонии се проведоха в редица градове в страната, а център на честванията е град Велико Търново.

22 септември 1908 година е денят, в който княз Фердинанд, управляващ дотогава васалното на Османската империя Княжество България, прочита подписания от него и от правителството на Александър Малинов манифест. Това става в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново.

С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано. Княз Фердинанд приема титлата „цар на България“. Година по-късно Високата порта признава независимостта на България, а след това същото правят и останалите държави.

Велико Търново - център на честванията за годишнината от обявяването на Независимостта

Мястото, което Фердинанд избира, за да провъзгласи Независимостта, не е случайно. Манифестът е прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, за да се подчертае приемствеността с Втората българска държава.

Обявяването на Независимостта е най-високият връх в политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. Издига се международният авторитет на страната ни и тя се превръща в равноправна на другите държави.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента на 10 септември 1998 година. Днес Денят на Независимостта беше отбелязан с тържества и церемонии в страната.

Ето как протичат честванията във Велико Търново

С военен ритуал на крепостите "Царевец" и "Трапезица" беше издигнато националното знаме в чест на 110-годишнината от обявяването на Независимостта във Велико Търново. Почетният строй от представителната част на НВУ "Васил Левски" беше приет от бригаден генерал Пламен Богданов, началник на висшето училище. В словото си заместник -председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, които нямат блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви, защото дават нов път и отварят нова светлина.
 
С провъзгласяването на независимостта България се нарежда отново сред европейските семейства на независимите народи. Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни историческите събития, на които търновци са били свидетели на 22 септември 1908 година. Той заяви, че Независимостта ни учи колко е важно националното обединение и единство.

Празничният ден започна с тържествена литургия, отслужена в църквата "Св. Четиридесет мъченици" от Великотърновския митрополит Григорий. За първи път в храма бяха внесени и частици от мощите на св. Иван Рилски, за да подчертае тържествения момент, свързан с годишнината. В двора на църквата бяха осветени военните знамена и флаговете на институции и неправителствени организации.
 
Актьори от Великотърновския театър възстановиха момента, в който преди 110 години е бил прочетен Манифестът, с който е провъзгласена Независимостта.
Депутати, евродепутати, представители на институции поднесоха цветя пред пирамидата на Царевец, която увековечава знаковото събитие.

Хиляди гости и жители на старата столица се включиха в тържественото шествие по главната улица на Велико Търново. Изпълненията на военните духови оркестри от България, Полша и Украйна са част от програмата в празничния ден. Деца от великотърновските училища поднесоха гирлянди с цветя пред паметника "Майка България".