Преслава
Преслава / Личен архив
10-годишно момиченце от Габрово се нуждае от сложна операция в Германия, за да живее нормално. Преслава Червенска е с вродено заболяване на гръбначния стълб – Spina bifida. На 4-месечна възраст й е направена операция в столична болница – пластика на гръбнака. Чаровното габровче е с хипотрофия и ограничение на движенията на дясното стъпало и има неврогенен пикочен мехур. Това означава, че макар и на 10 години, тя Преди все още носи памперси. Впоследствие се уврежда и левият й крак.

Предлаганата операция у нас е доста тежка – смяна на сухожилията отпред и отзад, а процентът на успеваемост на операцията е доста малък. В Германия прогнозата е от почти 60%, че ще се възстанови, а в България повечето прогнози бяха, че ще остане инвалид за цял живот, споделят близките на Преси.
 
Те се свързали с професор от Германия, който прегледал детето в Австрия, където консултира два пъти годишно. "След направения обстоен преглед на Преси той каза, че трябва да се направи операция до една година, защото след това ще започнат болки в краката и тя няма да може да ходи", разказват родителите на Преслава. Краката на момичето започнали вече да отичат в коленете и глезените. Професорът от Германия дава доста добри надежди за операцията, която ще направи.

Процедурата е на стойност 22 400 евро. Все още няма насрочена дата за интервенцията, защото в болницата, в която ще бъде извършена операцията, искат да се преведе сумата 14 дни предварително. "Нямаме възможност да съберем тази сума, в която са включени операцията и престоя на детето в болницата. То ще трябва да носи и шини на двата си крака. Едните са за през нощта, а другите са за през деня. Нужни са и ортопедични обувки, изработени в самата болница. Двете шини са 3000 евро, а обувките – 400 евро. След това ще предстоят рехабилитация в България, както и раздвижване“, споделят близките на детето.
 
Всеки, който желае да помогне на Преси за нейното лечение, може да го направи на следните начини:

Преслава
Личен архив