/ iStock/Getty Images
Учени от Тексаския университет в град Остин установиха, че душ 1-2 часа преди лягане значително подобрява качеството на съня, съобщава сайтът Юрикалърт.

10 препоръки за здрав и пълноценен сън

Изследователите провели мащабен анализ на 5322 проучвания за влиянието при нагряване на тялото чрез вана или душ върху качеството на съня. Учените взели предвид и такива фактори, като преминаването от бодърстване към пълноценен сън, общото времетраене на нощния отдих и др.

iStock/Getty Images

Оказало се, че оптималната температура на водата за подобряването на съня е 40-42 градуса по Целзий. Това позволява ускоряване на заспиването с 10 минути.

Ефикасно средство срещу безсъние: Правете секс вечер


Температурата на тялото, както и самият сън, се регулират от циркадните ритми, формиращи се от молекулярния ни часовник в хипоталамуса на нашия мозък. Във втората половина на деня нашата телесна температура е по-висока с 1-1,5 градуса, в сравнение със сънното ни състояние, когато тя спада до минимум. Час преди заспиване, телесната ни температура спада с 0,25-0,5 градуса. Тя продължава да се снижава до своя минимум, когато настъпва късния период на съня. Следващото покачване на температурата е предвестник на събуждането.

iStock/Getty Images

Топлият душ стимулира кръвообращението и спомага за ефективното извеждане на топлината чрез кръвоносната система на ръцете и краката. Така се снижава и телесната ни температура, стимулираща заспиването.

Кучетата в леглото „гонят“ кошмарите и осигуряват здрав сън

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА