/ Guliver/Getty Images
В САЩ днес отбелязват стогодишнината от рождението на Джон Фицджералд Кенеди, 35-ия президент на страната.
 
Тържествените прояви ще се състоят в президентската библиотека и музея на негово име в Бостън, където ще бъде открита изложбата "Джей Еф Кей - 100. Събития и възпоменания". На нея ще бъдат представени експонати, свързани с детството и младостта на Кенеди, флага на торпедния катер, командван от него през Втората световна война в Тихия океан, креслото му от Белия дом, както и документи от периода на Карибската криза и чернови на речи за гражданските права.
 
Тръмп се готви да разсекрети документи за убийството на Кенеди

Във връзка с юбилея федералната пощенска служба пусна в обръщение пощенска марка с лика на Джон Кенеди, а президентската библиотека организира конкурс за фотографии на места по света, наречени на негово име.
 

Guliver/Getty Images


Джон Ф. Кенеди е роден на 29 май 1917 г. в Бруклайн, щата Масачусетс. След като завършва Харвардския университет, през 1941 г. постъпва в резерва на ВМС на САЩ. През войната е командир на торпедни катери в тихоокеанския боен театър и е награждаван с медали. След войната е избран в Камарата на представители, а после и в Сената като представител на Демократическата партия от Масачусетс.
 
Митът "Кенеди" засенчва политическата действителност

На президентските избори през 1960 г. побеждава републиканеца Ричард Никсън и на 43 години става най-младият в историята президент на САЩ.
 

Guliver/Getty Images


През мандата си увеличава броя на американските военни съветници в Южен Виетнам и разрешава операцията на ЦРУ в Куба с цел сваляне на режима на Фидел Кастро, а през октомври 1962 г. благополучно преодолява Карибската криза. във вътрешната политика Кенеди подкрепя движението за граждански права, отменя дискриминацията при наемането на работа и създава комисия към Белия дом по правата на жените, предадоха световните агенции.
 
50 години след смъртта си Кенеди все така очарова Европа
 

Guliver/Getty Images


На 22 ноември 1963 г. Джон Ф. Кенеди е убит със снайпер при посещение в Далас, Тексас. Разследващата комисия постановява, че единственият отговорен за убийството е бившият морски пехотинец Ли Харви Осуалд. Самият Осуалд е застрелян публично два дни по-късно от Джак Руби, притежател на нощен клуб в Далас, който впоследствие умира в затвора.
БТА