/ Guliver/Getty Images
В Съединените щати отбелязват днес Деня на благодарността - най-стария празник, събиращ семейство и приятели заедно.
 
Денят на благодарността се празнува през четвъртия четвъртък на ноември в памет на първите заселници в Масачузетс през 1621 г. Официално е обявен за празник на 3 октомври 1863 г. от президента Ейбрахам Линкълн.
 
Тръмп помилва първата си пуйка като президент (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първи го празнували английски заселници в Плимутската колония. Зимата била тежка, храната не достигала, а новата зима също не предвещавала нещо добро. Тогава губернаторът решил да повдигне духа на хората и организирал първия Ден на благодарността.
 
Празникът бил отбелязан от английските заселници и техните съседи-индианци. Благодарение на тяхната помощ колонията оцеляла през първата гладна зима. Повечето заселници придали на празника дълбок религиозен смисъл - те видели в него начин да благодарят на Всевишния за милостта му и да отбележат края на прибирането на реколтата.
 

Guliver/Getty Images


С Деня на благодарността са свързани редица традиции. Всички членове на семейството отиват заедно на църква, а след това се събират край празничната трапеза. На нея трябва да има печена пуйка, гарнирана със сос от боровинки. Към нея се поднася картофено пюре, а за десерт - пай с тиква.
БТА