/ ThinkStock/Getty Images
Международна група учени установи, че склонността към употреба на спиртни напитки е свързана с изменения в мозъка, съобщи Лента.

Биолози извършили експерименти с плъхове, които били обучени да натиснат различни лостове, за да получат подсладена вода или алкохолен разтвор. Повечето гризачи предпочели подсладената вода, но около 15% се отказали от всякакви други награди, освен от алкохола, и дори не обръщали внимание на наказанията, като например да бъдат "ударени" със слаб електрически ток.

Алкохолът влияе по различен начин при мъжете и жените

По мнението на учените, делът на привлечените от алкохола плъхове е като процентното съотношение на хората, страдащи от алкохолна зависимост.

Била изследвана активността на стотици гени в пет мозъчни зони у плъховете. Най-големи различия в експресията на ДНК имало в миндалевидното тяло, което е с ключова роля за формирането на емоциите. Ген, който кодира протеина GAT-3, бил най-малко активен у страдащите от алкохолна зависимост гризачи. Въпросният протеин поддържа на ниско ниво концентрацията на невромедиатора гама аминомаслена киселина, който отговаря за успокояването на централната нервна система.
 

ThinkStock/Getty Images


Алкохолът поврежда мозъка само за 6 минути

Констатирано бе, че при потискане на гена GAT-3 у плъхове, които предпочитали подсладена вода, се появила склонност към употреба на алкохол.
БТА