/ Guliver/Getty Images
Австралийски учени телефонират на жаби, за да ги преброяват и наблюдават, съобщи Франс прес.

"Това ново средство позволява "да се обаждаме" на мястото, където живеят жабите по всяко време, независимо откъде" - обясни Адриан Гаридо Санчис от университета на Нов Южен Уелс.

Акустичните наблюдения от разстояние дават възможност на изследователите да определят гъстотата на различните видове на дадено място и да измерват нивото на опазване.

Хванаха американка с алигатор в панталона (СНИМКA)


Апаратът FrogPhone работи със слънчева енергия, като използва 3G и 4G мрежите. Той дава възможност да бъдат събирани акустични данни от разстояние (с телефон) и в същото време да бъдат отчитани данни от околната среда, като температурата на водата и въздуха (предавани чрез SMS). Телефонът се включва след три секунди, през които активира сензорите за температурата и измерва нивото на батериите.

Храна, лекарства, вода: Какво прави природата за нас?

Жабите, някои видове от които са застрашени от изчезване, са много чувствителни към климатичните промени, които едновременно унищожават хабитата им и намаляват насекомите.
 
Често те живеят на трудно достъпни места и жабешкият телефон дава възможност да бъдат намалени значително разходите и рисковете, свързани с наблюденията.
 
БТА