/ iStock/Getty Images
Силният стрес може да предизвика синдром на разбитото сърце, писа в. "Гардиън", като цитира данни от изследване на британски учени.
Две молекули, които се образуват при високо ниво на стрес, могат да предизвикват синдрома на разбитото сърце.

При това състояние отслабва лявата камера на сърцето. Най-често този синдром се появява при силен емоционален шок и отделянето на адреналин в тялото, макар че не е установена причината, която го предизвиква.

Симптомите на синдрома на разбитото сърце са почти като тези при инфаркт и е възможно да бъдат объркани. Синдромът на разбитото сърце е наричан също Такоцубо кардиомиопатия.

Британските учени от лондонския Импириъл колидж са открили в кръвта на пациенти, страдащи от синдрома на разбитото сърце, молекулите микроРНК-16 и микроРНК-26а, свързани с депресия, тревожност и повишено ниво на стреса.

Стресът понижава имунната ни система

Те са изследвали въздействието на двете молекули върху сърдечни клетки на хора (взети от органи, за които е установено, че не са подходящи за трансплатнация) и на плъхове. Оказало се, че след това сърдечните клетки - както човешките, така и тези от плъховете, са станали по-чувствителни към адреналина.

"Обичайно при пациенти с този синдром долната част на сърцето спира да бие, а горната част започва бие по-силно", обяснява доктор Лиъм Коуч от изследователския екип. "Открихме, че това се случва и когато сърдечните клетки са изложени на влиянието на двете молекули по време на изследванията ни.

Наблюдава се същото, което и при синдрома на разбитото сърце. Това ни кара да смятаме, че високите нива на стрес е много вероятно да допринасят за отключването на състоянието".

Британските учени обаче казват, че получената информация все още не е достатъчна за категорични заключения.
БТА