/ Thinkstock/Getty Images
Спанакът и зелето неслучайно се смятат за полезни. Зелените листни зеленчуци съдържат лутеин – важно съединение, което не се произвежда от организма и трябва да се набавя с храната. Лутеин се съдържа също в авокадото и яйцата. Учени от университета в Илинойс обясняват защо е важно да се поддържа адекватно равнище на лутеин в храната, пише Eurek Alert.

Съвети за здравословно хранене през лятото

Лутеинът се натрупва в тъканите на мозъка и очите. Учените са изследвали ефекта му върху около 60 души на възраст от 25 до 45 години. Оказало се, че хората на средна възраст с по-висока концентрация на лутеин в организма, от гледна точка на невронната реакция, изглеждали по-млади. Изводът е, че лутеинът защитава мозъка от възрастови изменения.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Учени от университета в Линчепинг са установили, че лутеинът успешно се бори и с възпаленията. Известно е, че възпаленията в организма са свързани с исхемичната болест на сърцето. В ново изследване са участвали 193 души, страдащи от исхемия.

Четири неща, които да избягвате на празен стомах

Учените измерили концентрацията на 6 разпространени каротиноиди (природни пигменти), включително и лутеин, в кръвта на доброволците. Специалистите отчели и равнището на интерлевкин 6 – маркер на възпалението. Изследването показало, че колкото по-висока е концентрацията на лутеин в кръвта, толкова по-ниско е нивото на интерлевкин 6.

Как да създадем здравословни хранителни навици у децата

Специалистите са открили също, че възпалителната активност на клетките от имунната система на участниците намалявала под въздействието на лутеина. Съединението се поглъща от клетките на имунната система и се натрупва в тях.
БГНЕС