/ Guliver/Getty Images, архив
Много известни личности на нашето съвремие се сдобиват с паметници или скулптури още приживе. Някои от тези произведения на изкуството обаче твърде малко наподобяват на оригинала. Вижте петте най-несполучливи от тях.

Джон Ленън

Косите - намазани с гел, погледът - подчертано деловит.

Ако тази двуметрова бронзова статуя на Джон Ленън не се намираше на летището в Ливърпул, носещо името на легендарния "Бийтълс", едва ли някой би се досетил кой е изобразеният от британския скулптор Том Мърфи.

звезди
Guliver/Getty Images, архив

Шърли Беси

Тя изпълнява три от мелодиите във филмите за Джеймс Бонд.

Затова на Шърли Беси в Уелс ѝ бе посветена статуя - и то каква! Произведението е високо цели 6 метра, а по някакво странно хрумване на скулптора британската певица е изобразена с дълго копие в ръка и с дупка-сърце на гърдите.

Дали 81-годишната Беси се е харесала? Във всеки случай произведението е махнато оттам наскоро.

звезди
Guliver/Getty Images, архив

От първи звездни мигове до днес: Как се промениха любими музикални изълнители (СНИМКИ)

Бъд Спенсър

 
Въпреки цензурата, филмите с Бъд Спенсър са показвани навремето и в комунистическа Унгария, където го почитат и до днес. През 2017 - година след смъртта му - Будапеща му посвещава паметник.
https://twitter.com/eNCA/status/929531666300915712

На него актьорът трудно може да бъде разпознат, но поне в едно отношение бронзовата статуя му подхожда: също като оригинала, тя впечатлява с огромните си размери - тежи половин тон и е висока 2,5 метра.
 

звезди
Guliver/Getty Images, архив

Кейт Мос

Каква поза само! В действителност Кейт Мос позирала на британския творец Марк Куин само докато изобразявал лицето ѝ. За останалата част е позирала опитна учителка по йога.
 
Статуята от чисто злато е висока само 88 см, но тежи цели 50 килограма. Твърди се, че е най-голямата статуя от масивно злато, изработвана от Древния Египет насам. Изложена е в Британския музей.

звезди
Guliver/Getty Images, архив


Тогава и днес: Няма да повярвате как са се променили секссимволите от 90-те (СНИМКИ)

Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо стоял с вкаменено лице по време на официалното откриване на бюста, красящ летището на родния му остров Мадейра.

Произведението на Емануел Сантос било създадено за 15 дни по снимка на прочутия футболист.

звезди
Guliver/Getty Images, архив

Deutsche Welle