/ iStock/Getty Images
Испански археолози откриха скални рисунки на 15 000 години в пещерата Кова де ла Фонт Мажор в Каталуния, съобщи в. "Дейли мейл".

Сред рисунките има животни - елени, коне, овни, но и абстрактни символи и форми. Повече от 100 гравюри са направени в мекия пясъчник.



Откритието е направено от археолози от университета Ровира и Вирхили и от Каталунския институт по човешка палеоекология и социална еволюция.

Те са се натъкнали на тях на 30 октомври миналата година, след като са подновили изследванията си, прекъснати от наводнение. Съобщението за откритието са отложили, докато пещерата бъде обезопасена.

Стените на пещерата са меки и най-лекото докосване може да унищожи рисунките. Затова тя надали някога ще бъде отворена за посещения. Вместо това местните власти подготвят план за нейното триизмерно сканиране, така че рисунките да бъдат архивирани. То ще позволи и експертите да ги изследват неинвазивно.

Пещерата, според археолозите, е използвана като светилище от древните хора.

В Испания има няколко пещери с праисторическо изкуство. Най-известната от тях е Алтамира. Рисунките в нея са на 36 000 години.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА