Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Специалисти се натъкнаха на древноегипетска дъска за "игра на смъртта", съобщава в. "Мирър". Находката напомня дъска уиджа.

"Мистериозната дъска за игра сенет датира отпреди около 3500 години", оповестиха учени от университета в Маастрихт, Белгия.



Макар че се съхранява в музей в Сан Хосе от 1947 г., дъската едва сега за пръв път е изследвана от специалисти. Учени под ръководството на Валтер Крист поясниха, че въпросната дъска е с отличителни белези, които са характерни за 18-ата фараонска династия, но са ориентирани като дъските, датиращи от Средното царство и 17-ата династия. Вероятно става въпрос за преходен период. Дъската може би датира от 18-ата династия преди управлението на Хатшепсут.

Учените смятат, че сенет е игра за двама състезатели, всеки от които хвърля зар и мести пионки върху дъската. Предполага се, че сенет се е играла за забавление, но текстове от онази епоха навеждат на мисълта, че играта е била ползвана също като възможност за живите да контактуват с мъртъвците.

Върху дъската няма символизиращи душата йероглифи, но има символ на вода. "Вероятно това е едно от малкото представяния на пътя към задгробния живот върху дъска за игра", отбеляза Крист.

Учените се надяват да използват радиовъглеродно датиране, за да установят кога точно е създадена тази дъска за игра.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Egyptian Archaeology.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА