/ iStock/Getty Images
Това показва ново проучване
Натовареността на съпругите е огромна, тъй като се грижат едновременно за кариерата си, родителството, както и своя брак.

Омъжените жени под такъв стрес страдат в пъти повече от главоболия, умора, както и проблеми с гнева. Грижата за децата също може да се окаже огромен стресов фактор. Ново проучване обаче показва, че съпрузите допринасят много повече за стреса на техните жени, отколкото децата.
 

iStock/Getty Images



46% от респондентките отговарят, че малчуганите създават далеч по-малко напрежение от мъжете, като това не е свързано нито с тормоз, нито с изневяра.

Резултатите от проучването показват, че 75% от отговорилите жени са отговорни както с родителските грижи, така и с домакинската работа. При това положение обаче се установява защо съпрузите са по-голям стресов фактор – вероятно недостатъчното споделяне на отговорностите на родител, както и работата вкъщи.


Има ли ген на изневярата?


По-любопитен нюанс от изследваното е една от многото посочени от жените причини да се чувстват стресирани от мъжете им – защото поведението им било детско, посочват анкетираните.

Друг аспект е липсата на време за покриване на всички задължения, частично защото не получават достатъчно подкрепа.
 

iStock/Getty Images



Стресът от своя страна може да бъде предизвика и гузна съвест. Ако съпругите поемат почти всички задължения по децата, домакинството и работата, тогава цялата отговорност се стоварва на плещите им и ако нещо се обърка, те отключват чувство на вина.

Какви мерки да се вземат при такива ситуации?

Най-лесният и очевиден отговор е мъжът да се занимава малко повече с домакинство. Споделянето на домакинската работа е една от предпоставките за успешен брак.

Двойките трябва да оценяват повече взаимните си усилия, защото всяка една работа е ценна, дори да не е свързана пряко с припечелване на пари. Когато задачите се делят наполовина, те ще бъдат свършени по-бързо и така ще могат да прекарват повече време заедно.