/ ThinkStock/Getty Images
Имплант с размерите на кибритена клечка може да революционизира режимите за превенция на ХИВ, след като ранните проучвания показват, че устройството може да блокира заразата при рисковите хора.

Разкривайки своите констатации от клинично проучване на 10-тата конференция на Международното общество за борба със СПИН в Мексико Сити, разработчиците заявиха, че устройството може в крайна сметка да предложи нов подход към потискането на ХИВ.

Смъртните случаи от СПИН в света намаляват


То използва молекула, наречена МК-8591, която е приблизително 10 пъти по-силен ХИВ инхибитор, отколкото лекарствата, които понастоящем се предлагат на пазара, и която има много висока бариера срещу резистентност.

"Имплантът бавно освобождава лекарството и поддържа много стабилно ниво на лекарството в тялото ви и вземането на това профилактично средство може действително да ви попречи да се заразите", заяви Майк Робъртсън, директор по глобални клинични проучвания за вирусология на MSD.

Понастоящем хората с висок риск от заразяване с ХИВ трябва да приемат хапчета всеки ден, за да се гарантира тяхната защита.

Учени се похвалиха с пациент, „излекуван“ от СПИН

В своя годишен доклад за болестта, Организацията на обединените нации този месец заяви, че световната смъртност от СПИН е спаднала с една трета от 2010 г. до около 770 000 през 2018 година.

Но проучването предупреди, че спадът в новите проценти на заразяване в световен мащаб се забавя, а в някои региони, включително в Източна Европа и Близкия изток, темповете се увеличават драстично.

Робъртсън каза, че имплантът или дори хапче един път месечно, съдържащо същата активна съставка, може да осигури повече възможности за рисковите общности.

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

"Хората, които са изложени на най-висок риск, са от различни слоеве на обществото - например мъжете, които правят секс с мъже, все още остават в САЩ и Европа групата, която има най-висок процент на нови инфекции", каза той.

"Но в световен мащаб най-високата заболеваемост е при младите жени в Африка на юг от Сахара и това е друга група, при която се срещат повечето нови инфекции."

Антон Позняк, президент на Международното СПИН общество, каза, че имплантът "предлага друг избор за тези, които в бъдеще могат да разполагат с хапчета и инжекционни препарати", за да се предотврати инфекцията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС