/ iStock/Getty Images
Унесени в красивите шарки, които придаваме на великденските си яйца, забравяме, че после дълго време ще трябва да ги ядем. Докога обаче е безопасно да стоят?
 
Суровите яйца не бива да стоят дълго извън хладилника, защото бързо губят свойствата си. Това е известно на всички ни. Какво обаче да правим със сварените яйца?


Повечето хора искат шарените яйца да се виждат в красива купа на масата. Но това не е препоръчително, ако смятате да ги ядете. Ако искате да си спестите стомашно разстройство, дръжте великденските яйца в хладилника. Дори съветът е да се държат не на вратата, а вътре в хладилника. Така, ако яйцата са твърдо сварени, могат спокойно да бъдат консумирани в продължение на седмица.
 
Извън хладилник сварените яйца могат да се съхраняват само няколко часа.

яйца салата
iStock/Getty Images


Идея, за да изразходите по-бързо яйцата пък е да ги ползвате в салата с майонеза. Нарежете яйцата, стрък зелен лук и чесън, майонеза, подправете със сол, червен и черен пипер, самардала (ако имате от вълшебната старозагорска подправка) и хапвайте с удоволствие.

 
А има и поне още сто вариации на яйчени салати, затова имате широко поле за изява.

яйца салата
iStock/Getty Images


В едно кокоше яйце се съдържат всички вещества, които са необходими за изграждане на нов организъм. Яйцето се смята за пълноценен източник на протеин, тоест съдържа всички необходими аминокиселини, които човешкото тяло не може да синтезира само.

Свареното кокоше яйце съдържа около 12 г протеин и значителни количества от витамините А, D, и Е. А относно отричания доскоро жълтък, до момента няма обосновани научни изследвания, доказващи, че нивата на холестерол в яйцата са нездравословни.