Кой ще бъде Мъж на годината - Боян Петров, Георги Господинов или Ружди Ружди
Кой ще бъде Мъж на годината - Боян Петров, Георги Господинов или Ружди Ружди / http://www.manoftheyear.bg
За девета поредна година „Дарик радио” отличава най-успешните български мъже, които са се доказали през 2016 година. За титлата „Мъж на годината” се борят алпинистът Боян Петров, един от най-успешните родни автори – Георги Господинов и параолимпиецът Ружди Ружди.
 
Тази вечер на официална церемония, победителят ще получи традиционната награда – сабя, върху която е гравирано името му. Специални призове ще бъдат връчени и в още няколко категории, сред които „Мис ТВ чар” и „Легенда”.
 
На 20 януари приключи публичното гласуване в конкурса „Мъж на годината 2016”. В рамките на месец всеки можеше да се гласува за номинираните – Боян Петров, Георги Господинов и Ружди Ружди. Те получиха най-голям вот от членовете на Академията „Мъж на годината”.

Боян Петров
БГНЕС, архив

Въпреки че за покорителя на осемхилядниците Боян Петров това не е първата номинация, той отново е изненадан:
 
"Голям чест е! От толкова много мъже в България точно на мен да се падне номинация от авторитетното жури на Дарик, което подбира от всички номинирани Топ 3. Интересна тройка - писател, алпинист и параолимпиец. Всички си имаме и плюсове, и минуси", коментира Петров.

Георги Господинов
БГНЕС, архив

„Машината за разкази”, писателят, чиито произведения са преведени на 20 езика или най-четеният български автор Георги Господинов също е сред номинираните:
 
"Първо се учудих, разбира се. Изненадах се. Аз смятам себе си за човек, пълен със съмнения и всичко, което в класическия стереотип, е обратното на мъж на годината. Ако си представим мъж на годината като човек, който удря по масата, знае истината, не му пука, може да се държи грубо... Аз съм точно обратното на това", каза българският писател.

Ружди Ружди
БГНЕС, архив

Още през лятото параолимпиецът ни Ружди Ружди взе най-ценната си награда...
 
"Борих се докрай със себе си и успях. Този медал е важен за мен. Много труд, много усилия... Най-важният ми медал", каза Ружди.
 
През последните години с титлата „Мъж на годината” бяха удостоени Владо Николов, физикът Теодосий Теодосиев, Кубрат Пулев, а само след няколко часа ще стане ясно и кой е мъжът на 2016-а година.