Кейси Афлек спечели Оскар за най-добър актьор
Кейси Афлек спечели Оскар за най-добър актьор / Guliver/Getty Images
Кейси Афлек спечели награда Оскар за най-добър актьор за ролята си на скърбящ баща в "Манчестър до морето", съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това е първата награда Оскар на 41-годишния брат на Бен Афлек. В "Манчестър до морето" Кейси Афлек изигра ролята на мълчалив работник, който неочаквано трябва да поеме грижите за своя племенник тийнейджър.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте в галерията тук

Първоначално приятелят от дете на братята Афлек Мат Деймън беше поканен за превъплъщението, но се отказа от него, поради други ангажименти. За ролята Кейси Афлек спечели Златен глобус и няколко трофея от организации на филмови критици.

Победата му стана факт въпреки обвиненията срещу него от 2010 г. за сексуален тормоз.

Кейси Афлек беше много емоционален в речта си и благодари на номинирания Дензъл Уошингтън, който му дава първите съвети по актьорско майсторство. Той изказа благодарности към Мат Деймън и сценариста и режисьор на "Манчестър до морето" Кенет Лонърган.

"Горд съм да бъда част от тази общност. Смаян съм, че съм включен в нея", каза Кейси Афлек.
Той има много по-малко публични прояви от брат си Бен. За първи път е номиниран за Оскар през 2008 г. с главната роля във филма "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд".

Той съсредоточава кариерата си върху малки, независими филми със силни сюжети с водещи образи, какъвто е "Жертва на спасение". Други кинопродукции, в които участва, са "Интерстелар", "Кинти в небето", първите три филма за "Бандата на Оушън".

През 2010 г. Кейси Афлек режисира "Все още съм тук" - пародия на документален филм за Хоакин Финикс и неговото преобразяване от актьор до рап изпълнител.

Големите победители, които си тръгнаха с Оскар

Най-престижните награди в света на киното бяха раздадени за 89-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.

Всичко за наградите Оскар през годините четете тук
БТА