Южнокорейската социална сатира „Паразит“ сътвори история на наградите „Оскар“, след като стана първата чуждоезична продукция, триумфирала във водещата категория за най-добър филм, съобщават световните информационни агенции.

„Паразит“ спечели и отличията за най-добър международен филм и оригинален сценарий и донесе режисьорския приз на създателя си Пон Джун-хо.

Gulliver/Getty Images

В най-престижната категория южнокорейската комедия успя да пребори филмите „Пълно ускорение“, „Ирландеца“, „Джоджо Заека“, „Жокера“, „Малки жени“, „Брачна история“, „1917“, „Имало едно време в Холивуд“.



Златната нощ на Оскарите: Хронология на наградите

Черната комедия беше смятана за фаворит на 92-ата церемония за наградите "Оскар", след като спечели наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан миналата година, както и наградите "Златен глобус" и отличието на Гилдията на филмовите актьори. Тя беше и хит в киносалоните с приходи от над 161 млн. долара по света, от които над 30 млн. долара в Северна Америка. Режисьорът Пон Джун-хо каза миналия месец, че наградите доказват как международните филми преминават през езиковите бариери.

Gulliver/Getty Images

"Навремето изучавах филмите на Скорсезе. Не съм си и представял, че някога мога да спечеля", сподели 50-годишният Пон Джун-хо, приветстван възторжено от изправената на крака публика.

"Когато хората в САЩ не бяха запознати с филмите ми, Куентин Тарантино винаги ги слагаше в списъка си. Той е тук. Обичам те, Куентин", допълни режисьорът, окачествяван в страната си като виртуозен майстор на социалния спектакъл и виден представител на Новата вълна в родното кино.

Паразит
Gulliver/Getty Images

Освен със Скорсезе и Тарантино, южнокореецът се съревноваваше за режисьорския приз със Сам Мендес за "1917" и Тод Филипс за "Жокера".

Пон Джун-хо е известен с това, че вплита социалната тематика във филмите си - едновременно комедии и трилъри. Сред творбите на кинодееца, който се изявява от 90-те години на миналия век, са "Окджа", "Snowpiercer", "The Host", "Мемоарите на едно убийство".

"Паразит" е най-успешният филм досега на Пон Джун-хо. Мрачната социална сатира реализира 130 милиона долара в международния бокс-офис, спечели "Златна палма" на кинофестивала в Кан и "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм.

Напълно в тон с името си, "Паразит" влезе "под кожата" на имащите право на глас членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", и в крайна сметка - в историята. Постижението е историческо, тъй като организацията отдавна се придържа към практиката си да ограничава международните филми до собствената им категория.

Победата на "Паразит", напомняща за триумфа на "La La Land" над смятаната за фаворит драма "Лунна светлина" преди три години, идва в година, в която мнозина критикуваха липсата на разнообразие в номинациите и отсъствието на дами в режисьорската категория.

Gulliver/Getty Images

В категориите за най-добър актьор и актриса бяха отличени съответно Хоакин Финикс за "Жокера" и Рене Зелуеъгър за "Джуди". За Финикс това е първа награда "Оскар" от четири номинации, а за Зелуегър - втора. Актрисата има статуетка за поддържаща роля за "Студена планина".

Холивуд избра най-добрите - Хоакин Финикс и Рене Зелуегър

Хоакин Финикс
Gulliver/Getty Images

Първи отличия на киноакадемията спечелиха Брад Пит за най-добър актьор в поддържаща роля за "Имало едно време в Холивуд" и Лора Дърн за най-добра актриса в поддържаща роля за "Брачна история". Пит има награда като продуцент на "12 години в робство".

Брад Пит
Gulliver/Getty Images

В категорията за адаптиран сценарий беше отличен Тайка Уайтити за "Джоджо Заека".
 

Призът за най-добър документален филм беше присъден на "Американска фабрика" на продуцентската компания на Барак и Мишел Обама.

Отличието за анимация спечели "Играта на играчките: Пътешествието". Това е десетата продукция на студио "Пиксар", отличена с "Оскар" след въвеждането на категорията през 2001 г. Предишната анимация от поредицата, "Играта на играчките 3", също спечели награда на киноакадемията.

Златната нощ на Оскарите: Кои са големите победители


Хилдур Гурнадотир се нареди сред малкото жени, отличавани в категорията за музика. Призът беше присъден на исландската композиторка за "Жокера".

Песента "(I'm Gonna) Love Me Again" от филма "Рокетмен" донесе втори "Оскар" на популярния британски изпълнител Елтън Джон.

За втора поредна година церемонията за наградите на киноакадемията премина без водещ. Шоуто в театър "Долби" започна с монолог на двама бивши домакини - Стив Мартин и Крис Рок. Мартин окачестви поверената му задача да открие шоуто като "невероятно понижение". Комикът напомни също, че "нещо" липсва в тазгодишната режисьорска категория. "Вагини", отвърна Крис Рок.

"Помислете колко много са се променили "Оскар"-ите през последните 92 години. През 1929 г. сред номинираните актьори няма чернокожи", заяви Стив Мартин. "А сега през 2020 г. имаме само един", допълни Крис Рок.



Вижте целия списък на спечелилите награда „Оскар“:

chess rookНай-добър филм - "Паразит"
chess rookНай-добър режисьор - Пон Джун-хо за "Паразит"
chess rookНай-добър актьор - Хоакин Финикс за "Жокера"
chess rookНай-добра актриса - Рене Зелуегър за "Джуди"
chess rookНай-добър актьор в поддържаща роля - Брад Пит за "Имало едно време в Холивуд"
chess rookНай-добра актриса в поддържаща роля - Лора Дърн за "Брачна история"
chess rookОригинален сценарий - "Паразит" (Пон Джун-хо, Хан Джин-уон)
chess rookАдаптиран сценарий - "Джоджо Заека" (Тайка Уайтити)
chess rookНай-добър международен филм - "Паразит" (Република Корея)
chess rookНай-добра анимация - "Играта на играчките: Пътешествието"
chess rookНай-добър документален филм - "Американска фабрика"
chess rookКъсометражен документален филм - "Да се научиш да караш скейтборд във военна зона (ако си момиче)"
chess rookКъсометражен игрален филм -"Съседският прозорец"
chess rookКъсометражен анимационен филм - "Космата любов"
chess rookОператорско майсторство - Роджър Дийкинс за "1917"
chess rookКостюми - "Малки жени"
chess rookМонтаж - "Пълно ускорение"
chess rookГрим и прически - "Бомба със закъснител"
chess rookОригинална музика - Хилдур Гурнадотир за "Жокера"
chess rookПесен от филм - "I'm Gonna Love Me Again" от "Рокетмен" (музика Елтън Джон, текст Бърни Топин)
chess rookДизайн продукция (сценография) - "Имало едно време в Холивуд"
chess rookЗвуков мишунг - "1917"
chess rookВизуални ефекти - "1917"
chess rookМонтаж на звукови ефекти - "Пълно ускорение"

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук