Ема Стоун
Ема Стоун / Guliver/Getty Images
Eма Стоун, която изигра главната роля в мюзикъла "La La Land" спечели Оскар за най-добра актриса на 89-ата церемония на американската киноакадемия в Лос Анджелис.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте в галерията тук

"Благодаря на Деймиън Шазел за това, че ми даде възможност да участвам в снимките на филма, който ще запомня за цял живот", заяви актрисата.
За престижното отличие бяха номинирани Мерил Стрийп за "Флорънс", Изабел Юпер за "Тя", Ема Стоун за "La La Land", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

Големите победители, които си тръгнаха с Оскар

"La La Land" е историята на любовта между старлетката Миа, която между прослушванията дава кафета на наложилите се кинозвезди, и джазовия музикант Себастиан, принуден да си изкарва прехраната в барове. Но постигнатият от влюбените успех започва да ги отдалечава един от друг.

Касовите приходи от прожекциите на филма по света надвишават 340 милиона долара, при бюджет на продукцията от 30 милиона долара.

Ролята на Миа вече донесе на Ема Стоун награда Златен глобус за тази година. Това беше втората й номинация за Оскар в кариерата й. Тя беше предложена за златната статуетка за поддържаща й роля във филма "Бърдмен" от 2014 година.

Емили Стоун, това е истинското име на звездата, искала да стане актриса още от 4-годишна, припомня Франс прес. На 15 години тя убеждава родителите си да си пробва късмета на екрана. Филмовият й дебют е в комедията "Супер яки" и тази истинска блондинка се преобразява в червенокоса красавица. След това участва във "Флиртология", "Призраци на бивши гаджета", "Земята на зомбитата" и "Лесна, А?", за който получава номинация за Златен глобус в категорията най-добра актриса в мюзикъл или комедия.

През 2011 г. участва в "Оглупели от любов" и "Южнячки", които се радват на комерсиален успех и са добре приети от критиците. Стоун играе ролята на Гуен Стейси в "Невероятният Спайдър-Мен" от 2012 г.

Тя озвучава Ийп в анимационния филм "Круд". Снима се и в "Магия в полунощ" и "Почти нормален" и на Уди Алън. Ема Стоун е много дискретна относно личния си живот. "Ако човек не може да живее един истински живот и да се разхожда по улиците, как тогава ще изиграе роли на реални хора?", заявява актрисата.
БТА