Ако искате да се предпазите от проблеми като затлъстяване, инсулт, болести на сърцето и диабет, дъвчете бавно
Ако искате да се предпазите от проблеми като затлъстяване, инсулт, болести на сърцето и диабет, дъвчете бавно / ThinkStock/Getty Images
Здравословното хранене с цел предпазване от болести не зависи само от вида на консумираните продукти, но и от начина на дъвчене. Ако искате да се предпазите от проблеми като затлъстяване, инсулт, болести на сърцето и диабет, дъвчете бавно, препоръчват японски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Дъвчете храната възможно най-дълго, съветват лекари

За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Хирошима са изследвали близо 1000 мъже и жени на средна възраст 51 години. Участниците е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина им на хранене - дали дъвчат бързо, нормално или бавно.

Изследователите са установили, че прекалено бързото хранене може да доведе до редица здравословни проблеми. От друга страна за хората, които се хранят бавно, рискът от затлъстяване и развитие на метаболитен синдром е по-малък.

10 минути дъвчене на дъвка може да ни освободи от 100 млн. бактерии

Метаболитният синдром представлява комбинация от рискови фактори, сред които повишени кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. Взети заедно, те са свързани с по-висок риск от болести на сърцето, диабет и инсулт.

"Бавното хранене може да се окаже важна промяна в начина на живот, която да допринесе за предотвратяването на метаболитен синдром. Когато се хранят бързо, хората не се засищат и са склонни да преяждат", казва Такаюки Ямаджи от изследователския екип.

Пет здравословни ползи от лука

Резултатите от настоящото проучване подкрепят данните от предишно изследване, според което бързото поглъщане на храната е свързвано с повишен риск от затлъстяване.

И докато наднорменото тегло може да причини проблеми със сърцето, новото проучване показва, че начинът, по който хората се хранят, се явява отделен рисков фактор.

Още здравословни съвети:

За всяка болка има билка

Храните, които укрепват имунната система

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Как да си набавим полезните за здравето 10 порции плодове и зеленчуци дневно?

Десет храни с магически сили

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА