/ Thinkstock/Getty Images
Да се напиеш до безсъзнание беше истинска мода сред германските младежи през последните години. Днешните млади хора обаче не искат да рискуват бъдещето си с алкохолни ексцеси. На почит са дисциплината и пробивността.

През миналата година всеки десети младеж на възраст между 12 и 17 години е посягал към чашката поне веднъж седмично. Много или малко е това? Учените твърдят, че е относително малко. Защото през 2004 година 21% от младежите в Германия – т.е.двойно повече - са консумирали вино, бира, ракия, както и коктейли с високо съдържание на алкохол. А през 1970-те години всеки четвърти тийнейджър е посягал към чашката.

Защо ни боли главата след пиене? (ВИДЕО)

Променено поведение

Сега тенденцията е друга. Това показват резултатите от годишния доклад на правителството по въпросите на наркотичните зависимости. Не би било оправдано да се говори за "поколение от трезвеници", но много индикатори сочат, че младежите вече предпочитат да контролират загубата на контрол, вместо да пият до безсъзнание. Освен това днес те по правило започват да употребяват алкохол доста по-късно, отколкото предни години.

Първото им "запознанство" с алкохола обикновено става на около 15 години, казва ръководителката на германската Централа за здравна просвета Хайдрун Тайс. Изследователите регистрират и друга тенденция. Младежите проявяват все по-голяма въздържаност към високопроцентовият алкохол. Около 14% от тях казват, че са употребявали твърд алкохол през текущия месец, докато през 2004 година – в тази категория са попадали близо 23% от анкетираните.


Когато алкохолът превземе живота ти


Има две основни причини, които обясняват новите тенденции. По всичко изглежда, че мерките за превенция оказват въздействие. Педагогът Джон Литау вярва, че подетата кампания "Алкохол? Знай си мярката!" оказва влияние върху младежите в Германия. Днешното мото на тийнейджърите е: "контролирана загуба на контрол". Те не искат да рискуват бъдещето си с безразсъдно поведение. Тази нова предпазливост е свързана и с желанието на младите хора за успешен старт в професионалния живот.

Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко

Нов манталитет

Някои учени като Филип Икрат смятат, че новият феномен е показателен за промяната в манталитета на тийнейджърите. "Мързеливците вече изобщо не са на мода. На почит днес са дисциплината и пробивността. Днешното младо поколение е противник на алкохолните ексцеси. Включително и следващата възрастова група (между18 и 25 години) се отличава с все по-разумно поведение. По-малко от една трета от младежите в тези възрастови граници употребяват редовно алкохол. През 2004 година близо половината от младежите са били редовни пиячи. Не е учудващо, че намалява и годишното потребление на алкохол на глава от населението. Всеки германски гражданин употребява средно по 9,6 литра чист алкохол на година. През 2000 година средният германец е изпивал по 10,5 литра чист алкохол.
Deutsche Welle