/ ThinkStock/Getty Images
Човек и добре да живее все някога се жени. Но извън шегите на ергените, сватбата е била, е и си остава един от най-хубавите, важни и запомнящи се мигове в живота ни. Вричането в любов, заветното „Да!“, вълнуващите ритуали и мечтата за щастлив съвместен живот са прекрасна част от това събитие. За да се отдадем на всичко това, обаче, трябва да преминем първо през организацията на самата сватба, което е една нелека, понякога доста продължителна и много често изнервяща процедура. Теодора Йорданова е част от екипа на сватбена агенция и идва на помощ с полезни и ценни съвети как да се справим, ако планираме сватба – от А до Я.  
 
Ако сме решили да предприемем тази важна, отговорна и трудна стъпка от живота - сватба с любимия човек до нас, откъде да започнем с подготовката? Какво първо трябва да избистрим?
 
Сватбата е един от най-специалните дни в живота на двама влюбени. Първото и най-важно нещо е да се определи бюджетът, тъй като това е основният и водещ елемент на едно събитие. Едва след това може да се мисли за всичко останало.
 
Може ли да кажете последователните стъпки, които трябва да следваме за перфектната сватба?
 
Първата стъпка, както стана ясно вече, е определянето на бюджета. Следва и изборът на дата. Това са може би двете първи и най-важни неща, които трябва да съгласуват помежду си младоженците. Щом се избере дата и се определи бюджетът, може вече да се мисли за брой гости, място, ритуална зала, църква, ресторант, изнесен ритуал, покани, украси, булчинска рокля, костюм за младоженеца и т.н. Ако младоженците са решили да организират сватбата си сами, трябва строга организация и план, тъй като всичко зависи от тях. Някои избират този вариант. Аз лично препоръчвам  да се прибегне до услугите на агент, тъй като той освен, че ще ги улесни, ще им спести много време и нерви, а също би могъл да направи и разпределението на бюджета по пера (нещо, което е изключително важно, но младоженците трудно се справят сами). Много хора се притесняват от това, че наемането на сватбена агенция е твърде скъпо удоволствие, но това съвсем не е така, защото агенциите работят с различни подизпълнители - фотографи, диджей, ресторанти и съответно това са допълнителни отстъпки за младоженците. Така се оказва, че наемането на агенция излиза доста по-евтино от това сами да се опитват да се впуснат в предизвикателството. В последния момент се случва да изникнат непредвидени ситуации. Сватбеният агент винаги има план А, план В и ако се налага и план С, за да може въпреки всичко сватбата да се случи по възможно най-добрия начин.

сватба младоженци
ThinkStock/Getty Images

Сега е лято. Това ли е най-хубавият сезон за сватби? И това ли е най-предпочитаният?
 
Всички сезони имат своя чар, всеки сам по-себе си е красив. Лятото може би е по-предпочитан с оглед на това, че е много по-благонадежден откъм метеорологична гледна точка и има много повече възможности. Например да се направи една красива изнесена церемония на открито или цялата сватба да е на открито - нещо, което през останалите сезони е по-малко възможно.
 
Кое е най-странното желание на младоженци, което сте изпълнявали и много ли са претенциозни?
 
Всички младоженци са повече или по-малко претенциозни, но това е нормално. Всеки иска да му е хубаво на сватбата според собствените му разбирания. Има двойки, които от самото начало знаят добре какво искат и с тях много лесно се получават нещата. Разбира се има и такива, които са толкова развълнувани  -  не могат да  вземат решение и очакват идеите да идват от страна на консултантите. В тази ситуация е малко по-трудно, тъй като за много кратък период сватбеният агент трябва да опознае младоженците, да разбере какво харесват и какво не, какви са те като хора, за да им предложи адекватни, подходящи варианти и решения за услугите, които търсят. Относно странното желание веднага се сещам за една по-скоро странна комбинация от елементи. Едни младоженци ми казаха: „Искаме сватбата ни да е в битов ресторант, да е с романтична декорация и да има много валсове и електронна музика. Разни хора, разни интереси!

Американци ще сключат брак половин век, след като са се развели
ThinkStock/Getty Images

Какво е модерно този сезон - цветове, модели, теми, украси?
 
Тенденцията през 2019 г. е преминаването от големи и пищни сватби към по-малки и романтични. Наблюдава се доближаване до природата -  сватба на брега на морето, на някое островче. Ритуал с красива гледка към планина или край езеро. Модерни и актуални тази година са ярките цветове, също така съчетанието с много зеленина и естествени материали. Ароматните свещи придават романтичен завършек  на събитието, затова те никога не излизат от мода и продължават да са все така предпочитани и актуални. Декорациите, както и булчинските рокли този сезон са по-изчистени, липсват претрупани елементи.
 
Кои са най-подходящите цветя за една сватба и какво символизират?
 
Не мога да кажа, че има цветя които са по-подходящи и такива, които не са. С всички цветя могат да се направят невероятни аранжировки и да се получи ефектът „Уау“. Тук вече е до индивидуално предпочитание на младоженците. Има такива, които държат на конкретен вид цветя, други просто искат да им е хубаво, без значение какви ще са цветята.

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

Като говорим за аранжировки и подготовка, българската традиционна сватба - онази на майките ни и бабите ни - отживелица ли е вече? Хората спазват ли традициите, или вече няма и спомен за това?
 
О, да! Не е отживелица, хората много често избират това и не загърбват традициите, даже напротив. Бих казала, че се спазват ритуалите в по-голяма или по-малка степен. Има дори младоженци, които държат сватбата им да е изцяло в традиционен за нас битов стил, като от едно време. Всички да са облечени в носии. Храната е характерната за нашите ширини, украсата е такава. Младоженците пристигат не с лъскав автомобил, а например с каруца и магаре. Толкова простичко, но естествено и натурално, неподправено.
 
Кой е най-вълнуващият момент в една сватба?
 
Толкова много са вълнуващите моменти в една сватба, тя сама по себе си е вълнение от предложението, през казването на родителите, подготовката и разбира се самият ден. Вълнуващо е нетърпението на булката в онзи кратък, но толкова дълъг за нея момент, докато чака младоженецът да дойде да я вземе. Още по-вълнуващ е и моментът, в който се видят двамата влюбени. Излизането на булката от бащиния ѝ дом е изключително сакрален и неповторим миг. Другият емоционален момент е когато двамата се вричат във вярност за цял живот. Много често освен в очите на младоженците, сълзи има и в очите на гостите, най-вече при родителите. Много вълнуващо е и когато таткото на булката отвежда своето „малко момиченце“ до олтара и я „дава“ на бъдещия ѝ съпруг. Наистина емоционален момент и все по-предпочитан от съвременните булки като ритуал.
 
От толкова време се занимавате със сватби и тяхната подготовка. Каква е вашата рецепта, за да стигнем до златна сватба?
 
В основата на дългогодишния и хубав семеен живот остава взаимното уважение и грижа, които превръщат любовта в победител над предизвикателствата на времето.

с
ThinkStock/Getty Images